Новата линейка, която беше купена благодарение на кампанията „Капачки за бъдеще“, вече е в Пловдив. Тя ще се грижи за най-малките пациенти от пет области в Южна България. Над 600 тона капачки са били рециклирани, за да може тя да бъде купена и подарена на тези, които са най-важни - децата. 

„200 хиляди лева. Успяхме за една година да съберем нужното количество пластмаса, за да се закупи линейката”, обясни организаторът на кампанията в Пловдив - Владимир Стефанов пред NOVA.

С дарение от капачките е купено и специалното оборудване в неонаталната линейка.

„Оборудването - това е кувьозът, който има автономно захранване, както и кислород. Това е неонаталният монитор. Това е респираторът или дихателният апарат, два пресузора за прецизно подаване на медикаменти. Най-интересното е платформата, която поема вибрациите по време на транспорт. Това може да се каже е последната дума за оборудване на линейка”, обясни директорът на Център за спешна помощ в Пловдив д-р Иван Стойнов.

Линейката идва в Пловдив неслучайно. Това е регионът на България, който се подрежда на второ място по раждаемост. По данни на Спешна помощ около 80 новородени деца годишно имат нужда от транспортиране до други лечебни заведения. Заради липса на специализирана линейка, досега е отнемало час или два , за да бъдат пригодени реанимобил с кувьози и апаратура за хоспитализиране. Оттук нататък времето ще работи в полза на децата.

„Линейката ще бъде 24 часа на разположение, 7 дни в седмицата и ще обслужва територията на Пловдив, област Кърджали, област Смолян  и област Хасково”, увери д-р Стойнов. А кампанията „Капачки за бъдеще“ продължава.

„Следващата ни цел е всички областни градове в страната, които имат неонатологии или отделения по Неонатология да имат необходимата линейка”, каза Стефанов. За работа с линейката с бебета в момента се обучава специален екип. Първото й дежурство ще е на 1 ноември.