Пловдив ще бъде домакин на конференцията на Дружеството на съдебните медици, която ще се проведе през уикенда в Медицинския университет. Лекари от цялата страна се събират, за да поставят изключително наболели проблеми с лошата материално техническа база в базите и забавените с години плащания от страна на МВР.  

Конференцията включва и протест на лекарите, тъй като МВР не ни изплаща положения в годините труд и министерството е натрупало огромни задължения. Законовият срок за изплащане на положения труд в рамките на два месеца не се спазва. 

Липсата на регулярно заплащане води до демотивация на лекарите. Вторият проблем, по който ще дискутират съдебните медици е отчайващата материално-техническата база в страната. 

Според ръководителя на Катедрата по съдебна медицина и деонтология  на Медицинския университет в Пловдив д-р Светлозар Спасов държавата спешно трябва да реши въпроса с администрирането на Съдебна медицина на национално ниво, тъй като през последните 30 години тя на практика е в състояни на безтегловност. 

Още за проблемите на съдебните лекари чуйте в интервюто с Д-р Спасов:

Шефът на Съдебна медицина в Пловдив: След 5 години Южна България остава без съдебни лекариОбластната дирекция на МВР дължи близо половин милион на лекари, автоексперти и преводачи