Виктория Костова от Английската гимназия- Пловдив застана на стола в имунизационния кабинет в РЗИ-Пловдив абсолютно хладнокръвно. Деветокласничката сподели, че има доверие към ваксината, тъй като има личен пример в лицето на цялото ѝ семейство, където всички вече са ваксинирани. 

Припомняме, че днес официално стартира ваксинацията против COVID-19 сред учениците в Пловдив.

"Не мисля, че има проблем да се ваксинирам, предвид че нищо няма да ми стане от ваксината, а и няма да боледувам след това", посочи Вики. Тя обаче допълни, че вече рядко се коментира темата COVID-19 в училище, а ваксинацията въобще не се дискутира. От класа на Вики няма други желаещи да се имунизират. 

Оказва се, че мнението на родителите надделява върху решението на учениците. Тези, които се ваксинират са от семейства с ваксинирани родители, докато тези, които застават срещу имунизацията, споделят, че майките и бащите им също са против. 

"Аз бих казала на моите приятели, че ваксинацията е най-добрият избор, но не бих налагала решението си. Просто бих споделила личната си гледна точка. Според мен някои от тях се притесняват, че ще има лоши странични ефекти, които няма да повлияят добре на здравето им, но аз нямам притеснения. По-скоро ми е интересно какво ще стане, как ще се почувствам", посочи Вики. 

Майката на Вики - Ралица Костова пък посочи, че с радост е довела дъщеря си и според нея това е решение, което трябва да вземе всяка една майка: 

"Цялото ми семейство е ваксинирано. Мисля, че това даже вече е граждански дълг. Смятам, че хората, които не са ваксинирани, трябва да спрат да протестират срещу мерките против COVID-19, тъй като те не помагат с нищо. Смятам, че и двете ваксини - Астра Зенека и Пфайзер работят, тъй като със съпругът ми сме ваксинирани с различни ваксини, направихме тестове и двамата имаме много антитела", посочи Костова. 

Днес са се ваксинирали около 5 ученици, на опашка чакат още 3 - интересът не е голям. Три са документите, които подписват родителите.  През Регионалната здравна инспекция преминат днес обучаващите се в Английска езикова гимназия, а следващите дни от седмицата часове за имунизация имат тези от Математическа гимназия, Езикова гимназия „Иван Вазов“ и Хуманитарна гимназия – Пловдив.

Ако ученици и учители искат да прекарат следващата учебна година присъствено, то тогава трябва да има масова ваксинация и сред учащите“, категорична е директорът на пловдивската РЗИ д-р Танчева-Манчева.

Най-голям е интересът в Математическата, коментира пред TrafficNews д-р Танчева-Манчева.

За съжаление наблюдаваме сериозен отлив на интереса у учениците. От 80 предварително записали се, едва 16 са потвърдили, че ще дойдат да се имунизират днес. Това, предполагам, се дължи на разколебаване у родителите“, заяви още тя.

За да бъдат обследвани нагласите на семействата още преди три седмици масово в училищата в Пловдив е било проведено проучване за нагласите за ваксинация. Тогава родителите са попълвали декларация за информирано съгласие. Впоследствие обаче част то тях са отказали децата им да се имунизират срещу COVID-19.

Вероятно имат някакви притеснения, настъпили заради разнопосочната информация, която бълва отвсякъде. При нашият народ нещата се случват в крайности – или сме много амбицирани да направим нещо, или сме изключително демотивирани. Трудно се получават нещата, родителите сигурно си казват, че могат да поизчакат още малко, защото идва лято. Но няма никаква гаранция как ще се развият нещата до началото на учебната година. Изненади може да има“, заяви директорът на пловдивската РЗИ.

Тя допълни, че заради топлото време сега се забелязва сериозен спад на заболеваемостта. Това значително ще успокои хората, но те със сигурност не трябва да се отпускат крайно при спазването на мерките, съветва експертът:

Аз все още спазват изискванията за дистанция с останалите. При младежите е по-различно , на тях трудно можеш да им забраниш да се скупчват или прегръщат. Но добре е, че сега хората се срещат на открито, където шансът да се заразят е по-малък. Единственото нещо обаче, което носи сигурност и спокойствие – това е ваксината срещу COVID-19“, допълни тя.