4000 хиляди лева глоба ще понесе фирма, в чиято база инспектори спипаха работници да слагат нови етикети на продукти, чийто срок за годност е изтекъл. Това е окончателното решение на Административен съд Пловдив. 

Случаят започва, когато инспектори от отдел „Контрол по храните“ при ОДБХ – гр.Пловдив отиват на съвместна проверка в Складова база Йока през есента на 2019. В едно от помещенията на промишлената база, наета под наем от пазарджишката фирма „Блу Лайн България“ ЕООД, проверяващите заварили работници да извършват етикиране и опаковане в стекове на стерилизирани консерви „Белени домати – рязани на кубчета“, „Белени домати – цели“ „Стерилизирана сладка царевица“. При поискване не е било представено Удостоверение за Регистрация. Било установено, че се касае за храни с изтекъл срок на годност. Работниците променяли срока на годност чрез ново етикиране. 

Констатациите от проверката били отразени в Констативен протокол, който бил съставен в присъствието на работничка и подписан от нея. На следващия ден бил съставен още един протокол - този път в присъствието и подписан от  упълномощено от управителя на дружеството лице. 

Въпреки това, фирмата почва да жали санкциите. След съдебна битка, фирмата обжалва пред Административен съд глоба от 4500 лева. 

От „Блу Лайн България“ настояват пред съда, че сключеният договор за наем на помещения от складовата база Йока не води до извод, че наетите помещения се стопанисват от тяхната фирма и извършената дейност в деня на проверката е осъществявана от работници наети от дружеството в негова полза. 

Магистратите обаче обясняват, че във възражението, подадено срещу акта, пълномощникът на дружеството е посочил, че при подписване на договора за наем му е било обяснено, че наетият обект има всички необходими разрешителни  за производствена дейност и съхранение на консервирани храни, както и че не е искал от наемодателя да му представи такъв документ, като е подходил с доверие. Също така по делото не са ангажирани доказателства, че проверените помещения се ползват и от други лица.

Още повече, наказанието не може да бъде значително намалено, тъй като при преетикетирането на стоки с изтекъл срок на годност се "създава опасност за здравето на хората ползватели на тези храни".  

Въпреки тези изводи, състав на Административен съд все пак намалява с 500 лева глобата, тъй като има измени в закона, от които нарушителите се ползват на принципа - най-благоприятни условия. В едно такова законово изменение глобите за подобно нарушение са лимитирани в диапазона между 2000 и 4000 лева. Именно затова глобата остава 4000 лева, а решението не подлежи на обжалване.