Опашки се извиха пред някои от частните лаборатории в Пловдив, в които се предлагат PCR тестове за коронавирус. Хората започнаха да се редят на опашки още с отварянето на лицензираните лаборатории тази сутрин, показва проверка на TrafficNews.bg.

Както се вижда от снимките, наплив на желаещи да се тестват има пред болница "Пълмед". Повечето от чакащите спазват стриктно мерките за дистанция и носене на лични предпазни средства, а опашката стига до паркинга пред здравното заведение. Наш репортер се свърза с ръководството на болницата. Оттам обясниха, че през последните дни се наблюдава наплив на желаещи да се тестват за коронавирус. В здравното заведение се правят както тестове за коронавирус, така и за антитела - бърз тест и изследване по метода ELISA. 

Стълпотворение от хора не се наблюдаваше в началото на работния ден пред УМБАЛ "Каспела". В лабораторията там се взимат проби за бързи и ПСР тестове, както и изследвания за антитела. От ръководството споделиха, че средно на ден през лабораторията минават около 120 души. Не се наблюдава увеличение на техния брой през последните дни, няма и струпване на големи групи хора. От болницата коментираха и че не предлагат комбинирани тестове за грип и коронавирус, тъй като не ги смятат за особено надеждни. В момента обаче се изпробват нов вид тестове. Ако всичко с тях бъде наред, скоро те ще бъдат достъпни за пациентите.

Дълга опашка се изви днес пред лабораторията на Инфекциозна болница. Въпреки че тази сутрин чакащите там се брояха на пръсти, читатели на TrafficNews.bg споделиха, че по обяд броят на желаещите да се тестват е бил голям, а хората са чакали с часове. От лабораторията заявиха пред медията ни, че през последните дни все повече пловдивчани се тестват за К-19.

"Определено има повече хора. Заразата вече тръгва в геометрична прогресия. Направи ми впечатление нещо, което казаха днес на брифинга на НОЩ - че се очаква резултатите от тестовете да започнат да излизат няколко дни, след като е взета пробата", коментира доц. д-р Мария Атанасова. По думите ѝ тази тенденция все още не се наблюдава в ръководената от нея лаборатория.

Припомняме, че през последните два дни в Пловдивска област бе отбелязан рекорд на положителни проби. За последното денонощие те са 206, а на 27 октомври броят на заразените в областта е бил 230 души.

"За тези дати, на които е имало по-висок брой положителни проби - това е резултат от предишните няколко дни. Лабораторията е последната спирка. Повечето от хората първо преминават през кабинет, а след прегледа медиците преценяват дали да им дадат направление за PCR тест. Някои решават директно да заплатят за теста - обикновено това са хора с изразена симптоматика. Натоварването за всички е много голямо - адски сме изморени. За всяка проба се правят няколко отчета, резултатите се регистрират на много места. За всички положителни пациенти търсим контакти и адреси. Тази допълнителна работа също става все повече. Опитваме се да издадем това, което получаваме, в рамките на 24 часа. За момента успяваме да се справим на ниво лаборатория, но от кабинета до лабораторията пътят е дълъг. Колегите там също се задъхват", разказва доц. Атанасова. 

Тя коментира и интереса към тестовете за антитела, които отскоро се предлагат в една от лабораториите. 

"Те се правят най-вече с цел проследяване на имунния отговор след преболедуване. Хората, които идват, обикновено са преболедували", заяви доц. Атанасова. Повечето от пациентите са с изградени антитела. Интересен бил скорошен случай на млад човек, който изкарал вируса почти накрак. Той обаче не образувал никакви антитела. Според специалиста е възможно това да е особеност на неговата имунна система. "Имаше публикации, в които се твърди, че по-лекото протичане на заболяването води до по-слаб имунен отговор. Вероятно водещ в случая с Ковид-19 ще бъде клетъчният отговор, но такива изследвания опират до големи проучвания. Те се извършват в различни лаборатории по света - има ги и у нас - но изисква време, за да се проследят пациентите във времето. Подозирам, че той няма да е много траен, както при повечето коронавируси", коментира още ръководителят на лабораторията към УМБАЛ "Св. Георги".

Тя допълни, че в лабораторията не се предалагат комбинирани тестове за грип и коронавирус. Извършват се отделни тестове, както за грип, така и за други инфекции. Особен интерес към тях обаче към момента няма. Вероятната причина е, че не е регистринано началото на грипна епидемия. По думите на доц. д-р Атанасова обаче, че не изключено човек да боледува едновременно и от грип, и от коронавирус. 

Докторът апелира хората да спазват всички мерки и най-вече - да носят маски, за да предпазят себе си и близките си и за да не се стига до допълнително натоварване на здравната система. 

"Маските осигуряват защита, от която е глупаво да се отказваме. Можем да се доверим на хората от Щаба и да бъдем много стриктни с мерките, които препоръчват - дистанция и още веднъж маски. Това е защитата от вируси. Неслучайно цяла Азия ходи маски, при това - от много отдавна", съветва тя.