Комплексният онкологичен център в Пловдив вече има чисто нов модерен линеен ускорител за лъчетерапия. Медицинската апаратура е последно поколение и е единственият подобен модел в България. Днес уредът беше показан пред журналисти. 

Линейният ускорител струва 5 милиона лева, а парите за закупуването са осигурени от фонд Джесика към „Регионален фонд за градско развитие“, банка ДСК и съфинансиране. 

Апаратът "Varian", модел "HALCYON 3" е изключително щадящ и има възможности за радиохирургия. Моделът e оптимизиран за образно направляване на лъчетерапията, технологията, която използва е изключително усъвършенствана. Средната продължителност за третиране на пациенти е 8 минути, а самата процедура по облъчване отнема едва 2 минути. Това означава, че се съкращава двойно времетраенето на лъчетерапията. 

"Горд съм, че КОЦ-Пловдив е най-успешно развиващото се търговско дружество на Община Пловдив. Онкодиспансерът приключи 2021 година с печалба от 922 хиляди лева. Ние сме вторият по големина онкологичен център и сме с най-много преминали пациенти за 2021 година. При нас се лекуват онкоболни от цялата страна и имаме нова и модерна апаратура и изключително добри специалисти. Новият линеен ускорител е изключително дългоочаквана инвестиция. Технологията, която се използва в новия уред, е усъвършенствана за модулирано по интензитет лъчелечение и обемно модулирана ротационна терапия чрез използването на най-новите технологии на Вариан. Технологията е уникална по рода си, защото е по-бърза, както при получаване на образ, така и при третиране на пациента с най-щадящото лечение. Средната продължителност на третиране на пациент е 8 минути, като самото облъчване е с продължителност от приблизително 2 минути, което позволява лечението на много по-голям брой пациенти. За удобство на пациента масата е по-ниска, по-безшумна и по-бърза. Последното поколение на апарата е с изключително ниска консумация на електроенергия и ниско ниво на разходите за експлоатация", посочи шефът на КОЦ-Пловдив. 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров пък подчерта, че това е огромна придобивка за цяла България. 

"Сигурен съм, че през апарата ще преминат хора, на които ще бъде помогнато. Надявам се, че резултатът ще е положителен, и тези хора ще се радват на живота", посочи още Зико. 

В КОЦ - Пловдив има още един линеен ускорител, но от по-старо поколение.

"С него обхващахме по около 50 пациента на месец, докато само с новият ще можем да провеждаме процедури на до 90 пациенти", посочи завеждащата отделението по лъчетерапия д-р Елена Иванова и добави, че ще се работи и с двата апарата. Тя добави още, че уредът е много щадящ, използва гамалъчи, и се използва за огромно разнообразие от карциноми.