Алкохолният бос Миню Стайков и седем негови приближени са с обвинения за участие в престъпно сдружение, занимаващо се с злоупотреби с еврофондове. Фирмите на въпросните хора са свързани с бизнес империята „Карнобат“. Те кандидатствали за финансиране в периода 2014-2018 г.

Акцията по задържането на участниците и претърсването на жилища, сред които имотите на Стайков, се случи вчера и се проведе в София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който разясни, че става въпрос за програми, касаещи развитието на селските райони и конверсия на лозята.

„Става въпрос за различно досъдебно производство от досега воденото, по което един от обвиняемите беше Миню Стайков. Става въпрос и за различни програми от „Млад фермер“, допълни Гешев. После добави, че и за двете програми са отпуснати средства от еврофондове, като разпоредител е Държавен фонд „Земеделие“. 

„По програмата за селските райони са поискани и одобрени от ДФ „Земеделие“ за плащане 11,5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, макар и доста трудно, тези пари не са платени до момента. По втората програма – конверсия на лозя, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв." обясни заместник-главният прокурор.

Според Гешев схемата се случвала като фирми, кандидатствали по двете програми, формално не са били свързани с реалните собственици. Всички притежатели на тези търговски дружества са роднини, деца или служители, свързани с "Карнобат". Причината била, че всяка една от програмите можела да отпуска по 2-3 милиона лева на дружество. 

Петима от обвиняемите са задържани за 72 часа. Шестият е Миню Стайков, който е в ареста заради друго досъдебно производство. Двама от обвинените пък се намират на територията на Турция, тъй като една от жените, замесена в схемата, има сериозни здравословни проблеми и се лекува в съседката ни. 

Гешев коментира и че обект на досъдебното производство са и самите служители в ДФ „Земеделие“,  участвали в тези процедури. Дали са съдействали и дали е имало чадър обаче все още се проверява.

Във връзка с проверките на министъра на земеделието Румен Порожанов, Гешев уточни, че той е бил ръководител на Сържавния фонд по онова време.

„Ще бъде проверено дали е осъществен необходимият контрол, защото той е принципал“, обясни Гешев.