Крематориумът под тепетата работи на пълни обороти, а близките на починалите чакат повече от седмица, за да получат урните с прахта им. Тенденцията през последните години е за увеличаване на кремациите за сметка на погребенията, смятат траурни агенти. А пикът настъпва в първите дни от декември, когато телата на починалите са чакали по две седмици, преди да влязат в пещите. Междувременно местата в гробищата са на изчерпване - в момента свободни гробни места има едниствено на Рогошко шосе. 

Има ли вероятност починалите да останат без места, на които да бъдат погребани? Повлия ли пандемията от коронавирус на тенденцията за увеличаване на броя на кремациите? Потърсихме отговорите от директора на ОП "Траурни дейности" Коста Попов, собственика на крематориума в Пловдив Калин Послаников и траурни агенции под тепетата. 

Пред репортер на TrafficNews шефът на общинското предприятие потвърди, че е изчерпан капацитетът на „Централни гробища”, „Драганови гробища” и двата квартални гробни парка – Прослав и Коматево. Въпреки това той бе категоричен, че няма да има ситуация, при която пловдивчанин да не може да намери място за свои близък. 

„Общинският съвет взе решение за разширяването гробищата в Прослав и Коматево и, доколкото знам, има заделени средства за това, но ще стане ясно, когато се публикува бюджетът. Тогава вече може да се започне и процедура по отчуждаване на местата за „Рогошките гробища”, защото това е единствената алтернатива и тя е заложена. Зоните около новите гробни полета на Рогошко са облагородени и нямаме проблем с разширението", обясни Коста Попов. Той допълни, че кремирането се е развило изключително много по време на пандемията от коронавирус. Предстои догодина да бъдат направени още стени за урни.

„Ние сме длъжни да осигурим гробни места за жителите на града безплатно. След определения санитарен срок, гражданинът може да заплати такса, която да продължи гробоползването. Разширенията, ако се осъществят, са напълно достатъчни и няма да имаме проблем в бъдеще”, каза още шефът на ОП „Траурни дейности”.

Попов допълни, че погребенията през ноември са се увеличили двойно. През декември обаче се усеща спад, но точните данни ще бъдат ясни към края на годината.  

Изглежда обаче спадът е за сметка на кремациите. Принос за ръста през последния месец има и софийският крематориум, който не успял да смогне с работота в началото на месеца. Затова телата били изгаряни в пещите в Пловдив. Впоследствие обаче рязко се увеличила работата под тепетата. В началото на месеца се чакало по две седмици, за да могат близките да получат праха на починалите. В момента се наблюдава по-малък наплив, а работещите в съоръжението постепенно възстановяват ритъма си на работа, сподели собственикът Калин Послаников.

Въпреки това крематориумът продължава да работи денонощно, дори и през празничните дни. В момента на близките се налага да чакат по десетина дни. Послаников поясни още, че не се няма специални изисквания при кремация на починали с коронавирус. 

Има ли разлика в цените и води ли напливът до тяхното увеличение?

Според тарифите на ОП "Траурни дейности", цената на организирането на погребение и кремация е една и също - 24 лева. Във втория случай се таксува и урнополагането - 15 лева. Кремацията – 24 лева. Таксите за наследствените гробове са от 15 до 30 лева за 15 години в различните гробища, а за вечни времена - между 100 и 300 лева. Двойно по-малки са цените за урновия гроб - от 7,50 до 15 лева за 15 години и за вечни времена от 50 до 150 лева.

На въпроса на наш репортер дали е възможно увеличение на таксите за кремация след наплива, от крематориума заявиха категорично, че такова към момента няма.

"Би било подигравка с паметта на хората и спекулация да увеличим цената заради наплива. Тя е по-висока, единствено когато е необходима експресна кремация, вместо да се чака ред", категоричен бе Калин Послаников. Той обаче допълни, че крематориумът не работи директно с хората, а крайните цени зависят от погребалните пакети и се определят от посредника - траурните агенци. 

В момента цените на погребалните пакети варират, като различните агенции предлагат услугите си срещу 250-300 лв. в по-изгодните варианти и между 600 и над 800 лв. за "оптималните" пакети. При кремация пакетите варират между 650 и 900 лв., сочи справка в страниците на няколко от пловдивските агенции. Цените обаче са строго индивидуални, в зависимост от услугите, които желаят опечалените. 

От сдружението "Българска траурна камара" споделят, че няма особена разлика в цената на погребението и кремацията. При самото погребение обикновено се заплаща по-малко, но впоследствие възникват и други разходи, като например за изработване на паметник. В крайна сметка, цените са приблизително еднакви, ако се вземат предвид всички разходи, смята председателят Петко Божков. 

Според него проблемът с липсата на гробни места може да се реши, ако се оптимизира загробването. В момента в гробовете се полага едно тяло, като трябва да изминат 8 години преди следващото погребение. Според Божков е имало случаи, в които волята на починалия е била да бъде погребан при свой близък, но това не е било възможно, тъй като не са били изминали 8 години от предишното погребение. В крайна сметка, решението било тялото му да бъде кремирано, а урната - положена в гроба. 

Въпреки че свободни места има само в Рогошките гробища, не е имало случай, в който близките да прибягват до кремация поради неналичие на гробни места, заяви той пред наш репортер. Той допълни, че тенденцията за увеличаване на броя на желаещите за кремация е от последните няколко години. 

Разговаряхме и с траурна агенция, която обслужва Пловдив и няколко села в региона. Оттам обаче обясниха, че досега не са се сблъсквали с проблеми поради недостиг на гробни места. 

"Няма повишен интерес към кремация, особено от страна на клиентите ни от селата. Там обикновено хората предпочитат традиционните погребения", заявиха агентите.