1,40 лв. за кофичка кисело мляко може да не звучи никак изненадващо за ежедневно пазаруващите по магазините в Пловдив, а и в страната. Предвид обаче, че преди само година, стоката се търгуваше са по-малко от 1 лев, не изглежда да усещаме поевтиняването от около 15 стотинки спрямо март месец. Тогава средните цени са били около 1,54 лв. за кофичка от 400 грама 2% кисело мляко. Да не говорим, че при по-високи проценти цената скача. Още повече, че търговците се изтарикатиха да намалят грамажа. 

Средната цена на киселото мляко в страната е сходна с тази в Пловдив, но на места е далеч по-ниска - 1,33 лв. в София, 1,25 лв. във Видин. Това показват данните от държавния портал за Мониторинг на цени на хранителни стоки от малката потребителска кошница на дребно. 

Маслото в Пловдив остава доста скъпо и бром 7,40 лв. средно за опаковка от 250 грама. Цената е доста над някои области. В Добрич може да си купиш същото количество масло за 6,19 лв., във Варна - за 6,50 лв. 

С около процент и половина по-евтино купуваме прясното мляко в магазините в Пловдив и региона спрямо 90 дни назад. Средната цена за бутилка 3,2% прясно мляко е 3,30 лв. спрямо 3,47 лв. средно за страната. В Добрич млякото е най-евтино - 3,19 лв. за литър. Средната цена за страната е 7 лева и пада с 5,5%, докато в Пловдив се задържа по-висока. 

Яйцата в Пловдив са поевтинели с близо 13% за месец, като в момента средната цена за размер М е 45 ст. за брой при средно 50 стотинки за страната. Под тепетата цената е една от най-ниските за страната. 

Броим 17,50 лв. за килограм сирене и 21,05 лв. за килограм кашкавал. Спрямо месец назад сиренето почти не променя цената си, но остава значително по-скъпо от някои области като Варна, където средната цена е 14 лв./кг. Кашкавалът пък поевтинява с 11% и остава под средните стойности на пазара - в София например достига 27 лева за кг. 

Пилешкото обаче е поскъпнало с около 3,5% и достига 7,75 лв. за цяло охладено пиле около 1,2-1,4 кг. Същата е тенденцията и в страната, където то се предлага средно за около 8 лева. Спрямо месец назад свинското също поскъпва макар с малко до 11,80 лв. за кг, но остава под средното за страната от 12,20 лв./кг за охладен свински бут без кост.

За кайма трябва да платим почти 11 лв. за кг в Пловдив. Въпреки това се отчита намаление с малко под 5%. Основният продукт за редица месни ястия се търгува по-скъпо под тепетата, отколкото в страната, въпреки че цените и в други области започнаха да догонват Пловдив, а някои като София сериозно изпреварват със стойност от 12,50 лв. за кг. 

Брашното държи устойчиво високи цени и също бележи около 5% ръст за последния месец, като достига 1,67 лв. за килограм и в Пловдив, и в страната. 

Обратно на очакванията олиото пък продължава да поевтинява и средната му стойност е около 4,14 лв. за литър. Предвид, че преди година бяхме свидетели на цени от над 8 лева за бутилка, е странно как изведнъж сега цените се върнаха на нормалните си нива и има области, където има предложения за под 4 лв./л. 

При оризът почти няма движение и се търгува за 4 лева и 9 стотинки за килограм и с около 20 ст. по-скъпо в страната. За седмица килограм боб рязко е поевтинял по магазините в Пловдив, където сега може да бъде намерен за 5,65 лв. Само седмица по-рано той се движеше на равно със средните цени от 5,89 лв. за страната, които не са се променили.

Захарта под тепетата остава доста по-скъпа - 3,04 лв. за килограм при средни цени от 2,87 лв. в страната. На места тя е с 40 стотинки по-евтина.