Пловдивчанинът Иван Петраков се нуждае спешно от помощта на съгражданите си. Както вече съобщихме, Петраков има нужда от около 30 000 евро за трансплантация на бъбрек в Турция. Тя трябва да бъде извършена по най-бързия възможен начин, а от месец насам тече и дарителска кампания. Събраните средства обаче са крайно недостатъчни - едва около 500 лв. 

Състоянието на 52-годишния мъж се влошава рязко преди два месеца, когато става ясно, че функцията на бъбреците му е нарушена. От тогава насам той посещава хемодиализа през ден.

Първоначално Иван бива диагностициран с тромбофелит. Краката му започват да се подуват, а няколко пъти пловдивчанинът бива приет в болница за лечение. Впоследствие обаче лекарите установяват драстично повишение на креатинин в организма му. Това е вещество, необходимо за метаболитните функции на тялото. Количеството му обикновено се поддържа на постоянно ниво. Креатининът се отделя чрез бъбреците с урината, а при влошаване на бъбречната функция нивата му се повишават. 

"При първото влизане нивото на креатинина ми беше 126. След това отново влязох в болница, защото имах запушване на вените в краката. Направиха ми енгелография. След интервенцията креатинина стана 280. Оттогава нивата тръгнаха стремглаво нагоре - при изследванията стана 300, после 360. Реших да потърся нефролог. Преди 10 години бях правил криза с левия бъбрек, но от тогава насам даже не ме е болял. Направиха ми биопсия на бъбрека, след което казаха, че няма нищо смущаващо и ми изписаха лекарства. Започнах да ги пия през май месец", разказа пред наш репортер Иван. 

Състоянието му обаче се влошава преди месец. Тогава той започва да се оплаква от постоянно гадене всяка вечер. 

"Първоначално го отдадох на това, че може да съм настинал. Малко след това обаче се срещнах с познато момче, което бе на хемодиализа. Каза ми, че това са първи признаци, че нещо не е наред с бъбреците. Каза ми: Отиди да видиш какво става, защото симптомите са точно тези - гадене, без да можеш да повърнеш, и разстройство. Това се случваше с мен всяка вечер. На 25 септември отидох на доктор. Креатинина бе достигнал 2 000 единици. Чудеха се как изобщо съм на крака и съм жив. Веднага започнаха хемодиализите", допълва 52-годишният пловдивчанин. 

Единственият шанс на Иван да продължи да води нормален живот е трансплантация на поне един бъбрек. Лекарите му препоръчват да се обърне към клиника в Турция, тъй като процентът на успеваемост при подобни интервенции там е в пъти по-висок, отколкото у нас. Цената обаче е непосилна за семейството му - около 30 000 евро. Тепърва предстои да се намери и донор, който да отговаря на всички критерии. Има възможност да бъде открит такъв и в Турция, което обаче ще оскъпи лечението, става ясно от разговора ни. 

"Не искам да си играя със съдбата и здравето си. Лекарите казаха, че операцията е хубаво да се извърши, докато все още мога да уринирам. Ако тази функция се наруши, нещата ще станат много по-сложни", споделя още Петраков.

Всеки, който желае да подаде ръка на Иван и семейството му, може да дари средства чрез банковата му сметка:

BG71UNCR96600028287803

Титуляр: Иван Ангелиев Петраков