Шест пъти са се увеличили досъдебните производства за купуване на гласове, в сравнение с тези , образувани преди изборите на 4 април. До 4 април има около 1000 подадени сигнала за извършени престъпления за купуване на гласове, но има образувани досъдебни производства, които могат да бъдат изброени на едната ми ръка", съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

тогава от страна на МВР не е имало активност по подадените сигнали и Рашков обясни това с факта, че предишните ръководители на министерството - Младен Маринов и Христо Терзийски в момента са кандидат депутати от ГЕРБ. "Те никога няма да разкрият престъпления, които са свързани с ГЕРБ", коментира вицепремиерът. 

"По една или друга причина, придходното ръководство на МВР, не е полагало усилия за противодействие на такъв тип престъпления. Много настъпателно атакувахме групите в страната, които се занимават с покупко-продажба на гласове. Струва ми се, че в нашата страна, се е утвърдила практиката да се купуват и продават гласове, когато дойде време за избори. Тази практика се е развивала и упражнявала съвсем спокойно, необезпокоявана от никого" , каза Рашков. Той даде за пример районите  Гурково,  Стара Загора, Твърдица, Хасковска област. Те били наситени с лица, които се занимават с такива деяния. Т

"Тези търговци на гласове си служат с различни подходи, когато искат да ангажират български граждани да гласуват за една или друга партия. Давани са дърва, хляб, брашно, леща и други подобни, разбира се и пари, в размер 30, 40, 50 и малко повече лева. Така може да бъде подкупен бедният човек", изтъкна още той.

Рашков съобщи, че кметът на Гурково и синът му, които били активисти на ДПС, са арестувани снощи за купуване на гласове. Също така са арестувани служители на Горското стопанство в Кърджали, за които имало сигнали , че раздавали дърва за огрев , срещу обещания да се гласуване. Рашков заяви също така, че след проведената акция в горското, директорът на Областната дирекция на МВР в Кърджали , бил заплашен с уволнение по телефона от Цвета Караянчева. 

ДАНС също работи по линията за купуване на гласове. Те са подали 32 сигнала до прокурлатурата , по които са образувани 9 досъдебни производства. Има нормално взаимодествие между органите на полицията и прокуратурата, обобщи министърът. 

Директорът на ГД "Национална полиция" Станимир Станев обобщи резултатите от специализираната полицейска акция, проведена от 1 до 8 юли. 

Образувани досъдебни производства  - 72 броя

Проверени места, за които има сигнали за покупка на гласове - 3 146 бр. 

Проверени лица от активния криминален континген - близо 9 588 души

Проверени заложни къщи и фирми за бързи кредити - 1 864 

Проверени лидери на групи - 818 души

Брой проверени собственици на фирми, с цел предотвратяване на корпоративен вот -  1741

Проверени са 50 000 МПС 

Задържани - 938 лица по Закона за МВР

Съставени 7 000 предупредителни протокола

Лица, обявени за национално издирване  -155 лица

Преписки за купуване на гласове - 173 броя

Общ брой досъдебни производства - 90 

О 1 до 8 юли престъпността е намаляла с над 50 %. Налице е трайно намаляване на престъпленията. Най- характерното е , че вчера и онзи ден нямаме нито едно откраднато МПС, заяви Станев. 

Той заяви, че за изборите 130 служители от Главна дирекция ще бъдат командировани в 17 дирекции в страната , като ще оказват помощ на колегите си при провеждане на изборлите. 

34 души ще са в сградата на полицията да оказват методичцески контрол. 

В сградата има ценвтър със 6 работни места , който ще дублира 112. От утре до края на изборите те ще следят как се отработват сигналите на 112, заяви Станев. 

След 12 часа днес започва изпълнение в пълен обем на логистичния план за транспортиране на машините, поясни още шефът на "Жандармерията" Тодор Гребенаров. 9401 са избирателните секции в България, където ще се гласува с машини. В 1115 секции допълнително ще има още една. Планът за транспортиране включва машините е бъдат натоварени и запечатени по строга полицейска охрана. Те ще бъдат съпроводени на място, определено от фирмата „Сиела“, където отново ще бъдат под денонощна охрана. Сутринта в 6:00 на 11 юли ще бъдат организирани 300 буса, които ще разпределят машините към секциите в страната. Те няма да нощуват в областните центрове, потвърдиха на брифинга на МВР.