Повече от 3 месеца улица на Бунарджика остава без осветление. За това алармираха притеснени родителите от района.

„Драга редакция, Обръщам се към Вас от името на всички живущи на ул. "Никола Обретенов" в гр. Пловдив с молба да дадете гласност на един често срещан проблем, а именно – ремонт - на ремонт - на ремонта. Юни месец миналата година по Европейска програма в район Централен бяха подменени осветителните тела с модерни LED, с което осветлението на нашата улица придоби модерен европейски вид. За голямо наше учудване и съжаление, няколко месеца по-късно, по проект на EVN се пристъпи към разкопаване на тротоара и полагане на кабели. Бяхме уведомени, че старите бетонови стълбове ще бъдат премахнати, като това ще засегне уличното осветление. Увериха ни, че ще бъдат монтирани нови стоманени стълбове, разказва майка, която живее в района, и изпитва ежедневни притеснения за това как децата ѝ се прибират от училище.

За съжаление, тази история обаче няма щастлив край, разказват жители на района.

Положените от EVN кабели били зарити и настилката общо взето възстановена. Последвало ново разкопаване от фирмите-кабелни оператори, полагане на нови интернет кабели и наново зариване с "нескопосано възстановяване на тротоарната настилка".

"Все още, вече 3 месеца след началото на ремонта на EVN, няма монтирани нови стълбове за улично осветление, респективно липсва каквото и да е улично осветление. Всички можете да си представите, а може и да видите и от снимките, при какви условия се прибират децата от училище", посочи пловдивчанката. 

Според жителите на квартала, недопустимо е, вследствие на хаос в организацията на проектирането да се стига до поредния абсурд - липса на улично осветление за толкова дълъг период.

По отношение на сериозния проблем, наш репортер се свърза с кмета на "Централен" Георги Стаменов, който поясни, че е запознат с казуса и допълни, че става дума за процедура на EVN за поетапно премахване на въздушната електропреносна мрежа. Той обобщи, че би трябвало до месец, дейностите да бъдат завършени и осветлението възстановено. 

"Улицата е възложена за монтаж на нови осветителни тела. EVN демонтираха въздушната електропреносна мрежа, тъй като в големите градове всички електропреносни мрежи трябва да са подземни. Успоредно с това бяха демонтирани и старите бетонови стълбове, някои от които са опасни. Заложихме средства в бюджета за нови осветителни стълбове и тела, за да се освети улицата, както трябва, тъй като в момента е пълен мрак. Взели сме мерки, работи се по въпроса и до месец трябва да светне, както трябва. Мрежата вече е подземна, още миналата година положихме тръби, за да не се налага повече да копаем. Именно оттам ще минат и кабелите за осветление. Възложили сме на фирма-изпълнител, която да отлее фундаменти и да изправи новите стълбове и да се монтира лед осветлението. Преди дни фирмата и ОКТ направиха оглед, за да се уточни как да се монтират новите стълбове, тъй като са 7-8 метрови, но отдолу са скали и ще трябва фундаментът да се разшири", допълни още Стаменов.