Никола Камберов, известен като Синбад, който е обвинен в убийство преди 14 години, не се признава за виновен. По време на разпоредителното дело той отрече да е убивал Божидар Моллов в Столипиново и че друг стои зад престъплението.

В съдебна зала стана ясно, че делото ще се гледа по общия ред, като ще се разпитат всички свидетели, вещи лица и разследващи.

На заседанието бяха дошли близките на жертвата. Те се конституираха като частни обвинители и поискаха 100 хиляди лева кръвнина.

Още в началото на делото защитата на Камберов поиска обвинителният акт да бъде върнат в прокуратурата. Според адвокат Красимир Елдъров още на пръв поглед личат нарушения, изразяващи се в липса на документация. Едни от тях са резултатите от полиграфичните тестове на двама от първоначалните заподозрени, които във фаталната нощ преди 14 години са били със Синбад.

„На фотоалбумите се вижда ясно Яшар, който е близо до клиента ми. Той като, че ли го води към местата където уж Никола е хвърлил ножа. Според мен свидетелските показания са опорочени”, коментира Елдъров.

Още един факт, потресаващ за защитата, бе изтъкнат на заседанието. Камберов притежавал документ за преминат курс за боравене с класифицирана информация.

„Как може един човек, който е неграмотен, да мине такъв курс. Смешно е! А и факта, че документа не е приложен в кориците на делото. Получих го преди дни.

Този документ е свързан с разпитите на детектора на лъжата и тяхната конфиденциялност.

„Този документ и курс са чисто формални. Не е нужно образование, за да му бъде разяснено какво е защитена информация”, контрира държавното обвинение.

След кратко заседание, магистратите не приеха доводите на Елдъров за отлагане на делото и даде ход на делото.

В същото време защитата поиска и изменение на мярката за неотклонение на  Никола.

„Мисля, че една по-лека мярка, като задържане под домашен арест, би била адекватна. Моят клиент е съдействал на органите на реда. Преди официалният арест преди 7 месеца, три пъти е бил задържан, няколко пъти е викан на разпит и винаги е откликвал. Авторството на деянието също е под съмнение”, каза Елдъров.

Не на такова мнение бе прокуратурата. Според обвинителя, лошото съдебно минало и характеристични данни, са основание за арест.

„Осъждан е четири пъти в периода от убийството до ареста му. Несъмнено има и достатъчно доказателства, че Камберов е автор на деянието”.

В крайна сметка съдия Симитчиев попари мераците на Синбад за по-лека мярка и потвърди настоящата му – „задържане под стража”.

Делото по същество бе насрочено за средата на юли, когато ще разпитат вещите лица и свидетелите. На излизане от залата семейството на Никола Камберов категорично заявиха, че синът им е невинен.

„Яшар е убиецът. Нашето момче му казал, че ще разкаже какво е станало и Яшар веднага е отишъл и го натопил”, каза бащата на Синбад.