Жители на Кючук Париж излязоха с  лозунги “Искаме паркове, а не гета", “Кмете, не продавай Пловдив" в знак на протест срещу изграждането на две нови 14-етажни сгради. Според гражданите районът е изключително неподходящ за високо строителство, тъй като на това място има подпочвени води и канализацията е достатъчно стара, за да не издържи ново строителство.  Според тях всичко става тихомълком. За един час са сложили оградата и са настанили охраната вътре.

Гражданите настояват за цялостна ревизия на документация на строежа. "Това са 18 декара, тук ще дойде едно цяло село. А няма предвидена инфраструктура. Ще отидем на Коматевско шосе, за да покажем на всички, че борбата не е само на Южен , а на всички. Ще стоим на кръстовището , докато кметът Язов не дойде. 

"Това не е политически протест. Основното, което искаме е оставката на главния архитект Димитър Ахрянов. Ако тук бе построена детска градина или ясли, нямаше да има протест" заяви Георги    .Този обект ще причини канализационни и екологични проблеми. През 2018 имаше големи наводнения в Пловдив и причината затова бе презастрояването. Трябва да каже Край на това нещо" бе категоричен организаторът.  

" Тук няма паркове, няма детски площадки, няма никаква социална инфраструктура. Само бетон! докога?!" питат хората. "В центъра има повече паркове, отколкото тук. Защо не се разширява градът като граници, а в кварталите се налива още бетон? Има много земи за отчуждаване", казват още хората.

След минути те ще затворят Коматевско шосе. 

"Искаме да покажем, че проблемът не е само в Южен, а в целия град" коментираха протестиращите. 

На протеста се появи и един от инвеститорите на сградата - Ален Делянин: „Ние не сме против хората, просто си вършим работа. Този имот не е парк , не е зелена площ по смисъла на закона. Той е частен и винаги е било така. Това, че не е бил ограден и през годините са поникнали кокичета, не означава, че след време не може да бъде ползват от собствениците. Всичко е законно“, заяви той.

Делянин каза, че не може даде подробности кога е реализиран ПУП-а, както и какви ще бъдат параметрите на сградата. Делянин няма информация и кой е проектантът. Той допълни, че предвид недоволството на гражданите, утре ще бъде организирана среща в Община Пловдив, на която ще присъстват кметът Здравко Димитров и главният архитект Димитър Ахрянов. Срещата ще се състои в 10 часа, като се очаква протестиращите да изпратят свои представители.

 Припомняме, че стана ясно, че един от инвеститорите на 14-етажната сграда е именно Пламен Брънков, който е известен с участието си в скандалната финансова пирамида Сейв къмпани интернешънъл” (SCI). Той е съдружник в "Саут Резиденс 2" с Ален Делянин, Асен Дурев и Николай Колев.

Припомняме, че това е вторият протест, на който пловдивчани излизат, след като стана ясно, че 14-етажна сграда ще изникне в междублоковото пространство. Преди дни местни се събраха пред районното кметство, притеснени от идеята бетон да превзема и малкото останали зелени площи в града под тепетата. Тогава стана ясно, че строежът на ул. „Асен Христофоров“ разполага с разрешително от 22 февруари тази година, издадено от главния архитект Ахрянов. ПУП-ът е от преди близо 10-тина години, няколко пъти е било отказвано строителна разрешение. Каква промяна е настъпила, за да има разрешение – не стана ясно.