Административният съд обяви за незаконен избрания победител на конкурс, проведен от община Пловдив. Става дума за отдаване под наем на терен от 100 кв.м., разположен на ъгъла на кръстовището на бул. „България“ и „Васил Левски“, който се използва за обект за бързо хранене.

На 27 януари след проведения конкурс, имотът е бил отдаден под наем срещу 401 лева на месец на фирмата „Радира“ на Йорданка Панайотова. Другият кандидат - фирмата „Олимп Фудс“ на Благовест Иванов и Илия Герджиков, предложил наем от 500 лева за 10 години, но бил класиран на втори място. Поради тази причина собствениците на дружеството са обжалвали конкурсната процедура пред съда.

Причината да не спечелят наемния терен, въпреки по-високата предложена рента е, че според методиката класирането се определя от два компонента. Първият е размерът на наема, а вторият е предложението за стопанисване и облагородяване на имота, което общината нарича „управлението на имота, благоприятно за Община Пловдив“. По този показател първият класиран получава 70 точки, а всеки следващ с 20 по-малко.

Именно по този показател, комисия е определила „Радира“ за победител, тъй като в предложението били заложени подобрения на инфраструктурата на обща стойност около 80 хиляди лева, сред които изграждане на детска площадка, фитнес площадка, парково осветление, облагородяване на растителността в парка, рехабилитация на алеите. 1) Ще бъде изградена детска площадка на стойност около 40 000 лв. същата ще бъде комбинирана, като в нея ще има уреди и за деца с увреждания.

Освен това, участникът е отбелязал, че павилионът, който ще бъде изграден в самия имот за целите на търговска дейност, след края на наемните правоотношения с Община Пловдив ще бъде прехвърлен на самата Община, като приблизителната оценка е 70 000 лева.

Другият участник е предложил значително по-висок предложен наем от 500 лева, който възлиза на общо 60 000 лева наем за 10 години. Дейностите, които е отбелязал за облагородяване в полза на Общината обаче нямат посочени финансови измерения. Сред тях са направа на видеонаблюдение, поддържане на зелени площи, ремонт и боядисване на пейки и огради, изграждане на алея, поставяне на хранилки и поилки за птички, периодично почистване на градинката и терена около обекта. Дружеството освен това предлага да организира периодично безплатен обяд на някои от социалните домове по предложение на Община Пловдив.

Съгласно предложената цена „Радира“ получила 24 точки, а „Олимпия фудс“ 30 точки, ала на база управлението на имота комисията е решила да отреди първо място на фирмата с по-ниска наемна оферта с 13 гласа „За“. Така участникът „Радира“ е обявен за спечелил процесния конкурс.

Според съда обаче при самото изготвяне на конкурсната документация и по-конкретно методиката за оценяване на участниците, а оттам и при самото оценяване на допуснатите от конкурсната комисия участници, се допуснати съществени процесуални нарушения.

„Това е така, защото, видно от конкурсната документация, методиката за оценяване и класиране на кандидатите в конкурса включва два критерия, единият от които е субективен. Това е вторият критерий – насрещно предложение, свързано с управлението на имота, благоприятно за Община Пловдив, за който са предвидени максимален брой 70 точки. Достатъчно в тази връзка е да се посочи, че никъде в документацията няма определени условия, които да служат като ръководство на конкурсната комисия при извършване на оценката по този критерий. Независимо от това, посоченото не освобождава комисията от задължението и, винаги когато прави оценка по субективни показатели, подробно да мотивира дадената от нея оценка - с какво конкретно предложението на даден участник е по-добро от това на останалите участниците“, пишат магистратите.

В конкретния случай дори не става ясно как членовете на комисията са оценили насрещното предложение на „Радира“ с максималния брой точки и как са приели, че предложението на този участник е изпълнимо на 100%, а това на другия участник е по-неблагоприятно за Община Пловдив, респ. неизпълнимо. Все в тази насока и следва да се посочи, че никъде в конкурсната документация не е предвиден ред, по който да се извършва последващ контрол, свързан с изпълнението на т.нар. насрещно предложение, свързано с управлението на имота, благоприятно за Община Пловдив, ведно с произтичащите от това неблагоприятни правни последици - санкциониране, компенсиране, прекратяване на наемните правоотношения и др. Освен това се оказва, че тежестта на този субективен критерий е особено висока и при направена проста аритметична сметка се установява, че в случаи, в които даден участник предложи двойно по-ниска наемна цена, ще спечели конкурса на база на получения максимален брой точки от субективния критерий, който освен всичко друго, представлява едно бъдещо несигурно събитие.

Именно заради това съдебният състав е определил, че в хода на процедурата по провеждане на конкурса са допуснати нарушения на правилата и обявил избирането на победител за незаконосъобразно.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок, а ако това не бъде сторено би следвало да бъде обявен нов конкурс с променена методика.