Стена от чували с ултра лек полипропилен, оцветени в бронз, струпани около Римския стадион, скандализираха пловдивчани. Оказа се, че това не е началото на строителни дейности, а е поредната артистична провокация на художника Севдалина Кочевска. Инсталацията е част от Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2 септември и ще бъде реализирана в различни публични пространства в града.

„Темата на тагодишното издание на форума е „Тежестта на съществуването” и бе обявена малко преди да започне войната в Украйна. Когато видях първите кадри, останах втрещена. Хората в окупираната държава издигаха барикади с чували, но не за да овладеят природни стихии, а за да спасяват живота си.  Така се роди идеята за инсталацията Стената". От една страна в миналото хората са строели масивни римски стени, а ние вдигаме пясъчни такива. И тези барикади не ни спасяват, а ни разделят”, разказа Севдалина Кочевска. За реализацията на инсталацията са използвани 400 чувала, които са боядисани със спрей, като отправка към метала и оръжията, преобърнали живота на украинците. Тя напомни, че неведнъж хората там са издигали такива барикади и за да бранят ценностите си - културно-историческото наследство, което става жертва на безмилостни атаки.

Проектът ѝ е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и може бъде видян до 11 септември.

Форматът на изложбата е изкуство в публично пространство и включва временни художeствени намеси в градска среда под формата на инсталации, пърформанси и герила акции, които имат връзка с темата. Куратор на Седмицата е Галина Димитрова-Димова, а художниците, които участват в изложбата са: Лъчезар Бояджиев (България), Емил Миразчиев (България), Венелин Шурелов (България), Вероника Цекова (България/Австрия), Десислава Терзиева (България/САЩ), Севдалина Кочевска (България), Боряна Венциславова (България/Австрия), Ариел Рейхман (Израел/Германия), Селма Селман (Босна и Херцеговина/Нидерландия) и Елена Белантони (Италия/Германия).

Произведенията им ще бъдат разположени на различни места в центъра на Пловдив. Откриването на събитието е на 2 септември от 19 ч., след което ще се състои пърформанс „MirroMorphosis” на Ирина Стоянова и Христо Желев. На 3 септември от 18 до 20 ч. , ще се проведе конференция с мотото „Призовете града, призовете хората”. Тя ще разгледа художествените намеси в градска среда, като артистична практика, която търси ангажираност или взаимодействие с публиката. Събитието е част от културния календар на Пловдив.

Художествен монтаж на барикадата