Районен съд-Асеновград не даде ход на делото срещу Петър Низамов - Перата. Основната причина е процесуална пречка. Още в началото на заседанието Перата изтъкна пред съда, че не  му е връчено копие от обвинителния акт. Той обясни също, че не е редовно призован.

В съдът не е постъпила обратна разписка за призовката му, затова и твърдението му не бе категорично потвърдени. Ако случаят е такъв обаче, това означава, че седемдневният срок, в който обвиняемият може да отправи искания, е нарушен. Липсваха и двамата адвокати на Перата – Стоянов и Данчев, както и потърпевшият Петър Дженаваров. Установено е, че адвокат Данчев е бил навреме уведомен, поради което неявяването му също възпрепятства хода на делото. Въпреки че в конкретния случай ангажирането на защитник не е задължително, Перата отказа да се лиши от услугите на двамата си адвокати. Прокурор Ситкин също изказа становище, че ход на делото не би следвало да бъде даден.

На днешното заседание стана ясно и  че потърпевшият е подал молба да бъде определен като частен обвинител по делото.  Тя обаче следва да бъде разгледана в хода на разпоредителното заседание, като датата ще е 21 ноември.

Обвиняемият отправи искане да му бъде връчено копие от делото и обвинителния акт, за да има възможност да се запознае с делото. 

"Не знам какви са обвиненията срещу мен," няколко пъти повтори той. 

Перата е обвинен в това, че на 02.07.2017 г. в Асеновград  е извършил непристойни действия – отправяне на обиди и псувни по адрес на Петър Дженаваров, агресивно поведение и заплюване , като деянието е извършено на обществено място и в присъствието на много хора, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Срещу него е повдигнато и обвинение за извършване за това, че е причинил и лека телесна повреда на потърпевшия, изразяваща се в разкъсно-контузна рана в дясната слепоочна област, близо до външния край на дясната вежда.  

Разпитват свидетели за хладнокръвната стрелба по ПератаСъседи на Петър Низамов се оплакаха, че откакто той е дошъл в блока, постоянно се притесняват и страхуват