Обвиненията, отправени от служебния министър на МВР Бойко Рашков към прокуратурата в Пловдив, провокираха обвинението да изнесе подробности от разследването на сигнала за купуване на гласове в Столипиново. 

Информацията е предоставена след разрешение на наблюдаващите прокурори по досъдебното производство. 

Досъдебното производство е било започнато на 2 юли 2021г. със съставяне на протокола за първото действие по разследването - претърсване и изземване в офис на фирма за дограма в кв. „Столипиново“,  извършено от служители на ОДМВР - Пловдив. При проведеното следствено действие са били иззети множество вещи. По делото са разпитани в качеството на свидетели 7 лица, четири от тях – пред съдия, съобщават от РП. 

За предприетите действия РП – Пловдив е била уведомена три дни по късно, на 5 юли 2021г. Заради големия обем предстоящи действия по разследването, на принципа на случайния избор е бил определен екип от двама наблюдаващи прокурори. При извършен анализ на постъпилите материали е констатирано, че наказателното производство е започнато като бързо, без да са налице законовите предпоставки за това – лицето да е било заловено при или непосредствено след извършване на престъплението, лицето да е посочено от свидетел - очевидец като извършител на деянието и пр.

Анализът на събраните до момента доказателства сочи, че се касае за нарушения на изборния процес на проведените на 4 април 2021г. избори за народни представители. Част от разпитаните по делото свидетели твърдят, че на предходните парламентарни избори е била създадена организация за купуване на гласове в кв. „Столипиново“,  в полза на три политически партии. Тези твърдения следва да бъдат проверени с допълнителни следствени действия – разпити на свидетели, кореспонденция с РИК, изготвяне на почеркова и техническа експертизи и др., обясняват от прокуратурата. 

Наблюдаващите прокурори са възложили извършването на голям брой действия по разследването – да бъдат установени вписаните в иззетите в хода на разследването, тефтери и тетрадка лица – около 2000 човека, и кои от тях в показанията си могат да посочат нарушения на политическите права на гражданите. До момента са снети извънпроцесуални обяснения на част от лицата, в които те отричат да са им били предлагани или давани пари за гласуване за определена партия.

Активните действия по разследването продължават.

Задържаният за 24 часа собственик на цеха за дограма Асен Карагьозов , е освободен , без обвинение. Той не е криминално проявен, няма и криминално досие. Според адвоката му Пламен Бонев полицейската акция е навредила на доброто име на клиента му. 

Бележник с 2000 имена е намерен в цеха на мъжа, заподозрян за покупка на гласове в СтолипиновоСобственик на цех за дограма набирал гласоподаватели за коалицията "Изправи се! Мутри вън!"