Прекратиха наказателното производство срещу пловдивското дружество "САРС 12" ООД, научи TrafficNews. Фирмата за почистващи препарати бе проверявана от прокуратура и следствената служба заради сигнали за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Образуваното производство бе относно замърсяване, опасно за околната среда и обществото.

В хода на разследването обаче не са били открити доказателства за извършено престъпление. Не са констатирани завишени нива на замърсяване, на база които да се повдигне обвинение срещу собственика на фирмата Ахмет Куртулду. Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, която активно участва в проверките, е била уведомена за прекратяване на действията по разследване.

Припомняме, че през годините бяха подавани десетки граждански сигнали, в които се изобличаваше системна нерегламентирана дейност по изгаряне на отпадъци. В имот на дружеството, който се намира на ул. „Васил Левски“ 168, е ситуиран комин с компрометирана конструкция. Именно през един от отворите му работници са били заставяни да „се отърват“ от консумативи на фирмата.

След сигнал на медията ни до институциите бяха извършени няколко проверки. Или по-скоро опити са такива, тъй като служителите им бяха системно възпрепятствани от работниците на „САРС“. С този маниер бяха осуетявани инспекции на РИОСВ, РДНСК и Басейнова дирекция. Това доведе до издадени две наказателни постановления на обща стойност от 20 000лв. Същите са били обжалвани от собственика на дружеството, съобщиха за TrafficNews от екоинспекцията в Пловдив. Към момента по повода текат дела в Административен съд.

В последните месеца не са постъпвали сигнали на Зелен телефон, засягащи нерегламентирано изгаряне на отпадъци в имота на дружеството, допълниха оттам.

Институциите заявиха готовност за стартиране на нови действия при евентуално засичане на нередност.

Повече за темата, научете оттук:

Следствената служба се зае с пловдивската фирма "САРС", проверявана за престъпно замърсяванеПредстои извършването на екологичка оценка

Образуваха досъдебно производство срещу завода "САРС", разследват престъпно замърсяване в ПловдивЗаради проверките в базата на фирмата престанаха да горят боклуци

Наказаха с 20 000лв. глоба завода "САРС", обгазявал с години северната част на ПловдивРИОСВ издаде две накарателни постановления след поредния отказ да ги допуснат до обекта