Пловдивският апелативен съд  потвърди присъдата на Пазарджишкия окръжен съд и осъди Ахмед Муса на една година ефективно. Останалите 12 имами, подсъдими по делото също са признати за виновни. Съдът намали глобите, наложени от предишната инстанция и оправда напълно Юсуф Горелски. Никой от подсъдимите не се яви в съдебна зала, а присъдата изслушаха само двама от техните адвокати – Красимир Елдъров и адвокат Панкова.

Припомняме, че 40-годишният Ахмед Муса бе признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд през март 2014 година по три престъпления по НК - за проповядване на антидемократична идеология, за членство в организация, която си е поставила за цел разпространението на антидемократична идеология ("Ал Уакф ал Ислями") и за проповядване на омраза на религиозна основа Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата и увеличи наказанието на Ахмед Муса на две години затвор.

Муса обжалва и ВКС приема, че жалбата му е основателна, а в хода на делото са допуснати съществени нарушения и липсват мотиви по съществени за делото въпроси.

Делото срещу 13-те мюсюлмански духовни водачи започна През 2010 година  след шумна акция на ДАНС, по времето на Цветан  Цветанов като вътрешен министър.  В съдебната зала почти всички свидетели се отрекоха от показанията си, дадени в досъдебното производство. Делото имаше широк обществен отзвук.