Всички пешеходни пътеки край пловдивските училища, детски градини и ясли се очаква да бъдат освежени преди първия учебен ден на 15 септември. Общият им брой е 324, а от началото на май досега нова маркировка е положена върху 290 от тях, съобщи директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Пламен Вълков.

Все още не са обновени 13 „зебри“ в район „Северен“. Те са на улиците, където продължават строително-ремонтните дейности по водния проект. Други 21 пешеходни пътеки в „Тракия“ са включени в цялостното възстановяване на маркировката по ул. „Съединение“, което е възложено на фирмата „Пътприбор“, спечелила обществената поръчка за полагане на пътна маркировка.

„Със студен шприц пластик в момента повторно освежаваме пешеходни пътеки, където нанесената през пролетта маркировка с бяла акрилатна боя вече почти се е изтрила. Започнахме от „Централен“, продължаваме и в другите райони“, каза инж. Вълков.

Трайността на маркировъчната акрилатната боя със светлоотразителни перли е до 6 месеца, докато студеният шприц пластик издържа до година и половина. Върху паважните настилки боята се задържа много по-кратко, затова там продължава прилагането на експериментални технологии, с които да се постигне по-дълготраен ефект.        

Директорът на „Организация и контрол на транспорта“ посочи, че същевременно се подновяват осветлението и пътните знаци. Той напомни, че според действащата нормативна уредба е достатъчно пешеходните пътеки да бъдат сигнализирани и само със знаци – предупредителен знак А18 и Д17 „Пешеходна пътека“. Около учебните заведения са поставени и знаци за ограничение на скоростта до 30 км/ч и „Внимание деца!“. Целта е да се повиши вниманието на шофьорите.

Пешеходни пътеки, според Закона за движение по пътищата, са и всички продължения на тротоарите върху пътното платно, независимо дали са обозначени.