Министерство на културата оповести официално класирането на кандидатите за директори на Държавните опери в Пловдив, Русе и Бургас. Конкурсите се проведоха на 11 февруари. Както PlovdivTime съобщи, журито  е класирало Нина Найденова и тя печели нов мандат начело на музикалната институция под тепетата. Другият кандидат – Михаил Пулиев, не е класиран.

Начело на Държавна опера-Русе застава Пламен Бейков. Той е единственият класиран кандидат, което означава, че е събрал необходимите точки. 

Александър Текелиев  е класиран на първо място, а Георги Султанов – на второ, в конкурса за директор на Държавна опера–Бургас. 

По време на конкурса Нина Найденова бе лаконична в представянето на програмата си, тъй като бе представила изключително подробна концепция. 

В нея са заложени създаване на Мрежа на откритите театри, като началото е положено със среща за партньорство с фестивала Охридско лято, както и с партньорство с Нови Сад. Тази в началния си етап Балканска мрежа ще даде възможност на артистите да пътуват и да играят пред нови публики на открита сцена.

Предстои и фестивалът Opera Open да влезе във виртуалното пространство. Това ще се случи, когато Операта закупи необходимата техника.