Община Пловдив прекрати обществените поръчки за превоз на пътници по линиите на републиканската и областната транспортна мрежа. Това стана с решение на заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов след получена  докладна записка от директора на „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.

„При разглеждане на предложените от участниците ценови предложения комисията установи различни интерпретации при калкулиране на цената за пътникокилометър, макар и разликата да е в порядъка от една до седем стотинки. Причината за това за допуснати неясноти в методиката още при обявяване на поръчките. Те не са били констатирани своевременно, а промени към момента не са възможни. За да се гарантира равнопоставеността между участниците, предложихме прекратяване на поръчките. Вече подготвяме по-ясна и опростена методика, която да улесни кандидатите“, обясни Стоилов.

Заместник-кметът Чонов увери, че веднага, след като мине 10-дневният срок за обжалване, ще бъдат обявени нови обществени поръчки за възлагане превоза на пътници по 28 автобусни линии от областната и 19 линии от републиканската транспортна схема.

Поради липса на кандидати преди повече от месец частично беше прекратена поръчката за избор на превозвачи от квотата на общината по линиите от Пловдив до Ръжево Конаре, Ръжево, Главатар, Строево, Голям чардак, Правище, Драгомир, Кричим (през Стамболийски), Първомай  (през Асеновград), Първомай  (през Градина), Искра, Чехларе, Болярино, Чалъкови, Богданица, Богданица (през Моминско), Оризаре – Златитрап.

При прекратяването на цялата поръчка се добавят линиите от областната транспортна схема до Розовец, Асеновград, Хисар, Карлово, Кричим (през Перущица), Марково, Раковски, Златосел, Старосел, Съединение (през Голям чардак) и Храбрино.

Линиите от републиканската транспортна схема, за които се обявява нов конкурс, са от Пловдив до София, Смолян, Братя Даскалови, Кърджали,  Сливен, Хасково, Пазарджик, Стара Загора,  Благоевград, Пещера, Плевен, Варна, Велинград, Рудозем, Панагюрище,  Китен, Велико Търново,  Ахтопол и Казанлък.