Работната бригада, която по желание на EVN окастри дървета в Коматево, не е представлявана от професионални резачи, научи TrafficNews. Това личи и по непрофесионално свършената работа, както и мизерията останала след тях. По-голямо притеснение за местните обаче бе дали растителността въобще може да се възстанови.

Частни резачи, наети от EVN, осакатиха десетки дървета в КоматевоОбщинксият инспекторат се задейства след некадърно свършената работа по разчистване на клони

За отговор на този и още въпроси TrafficNews се обърна към пловдивския ландшафтен архитект Невена Пачеджиева - член на Съюз на ландшафтните архитекти в България, зам.-председател в Научно-техническо дружество по озеленяване, зам.-председател в Обществен експертен съвет по озеленяване към Община Пловдив. Ето как арх. Пачеджиева анализа работата на резачите:

„При така орязаните клони, дърветата тотално губят формата на короната си. За естетика няма нужда да говоря. Растенията ще избият с множество малки леторасли, които ще се опитат да заместят изгубените клони. Това ще изтощи растенията и те ще станат по-податливи на болести и неприятели“, категорична е тя.

Според нейното становище от отрезите, особено тези над 5 см, лесно ще влязат болести и патогени, които ще започнат бавното убиване на дърветата. 

Небалансираните корони, които резачите са направили, пък са предпоставка за щети при по-сериозни ветрове.  Отрезите в основата, както казах, са вход за гъби и патогени, от които ще започнат гнилостни процеси, и така има уязвима точка на височина 2-3 метра, от която би могла да се компрометира здравината на цялата корона. А това е доста опасно“, пояснява ландшафтният архитект.

Тя напомня, че Дирекция Екология координира цялостната дейност по проучване, проектиране, изграждане, стопанисване и опазване на всички зелени площи на територията на Община Пловдив:

„В структурата обаче няма нито един ландшафтен архитект или специалист, учил строеж и поддържане на зелените площи, което е жалко. В отделите Екология в районните кметства също няма ландшафтни архитекти, на които да им е вменена задача за следене на тези дейности“, категорична е арх. Пачеджиева.

Може би това е причината в коментар за предишна публикация по тема от район „Южен“ да посочат пред TrafficNews, че еколозите им не намират нищо нередно в цялата картина. Според специалистите там дърветата са орязани коректно, на правилните отстояния, така че да не прекъснат жиците на електроразпределителното дружество. „За растителността няма проблем“, допълниха оттам. 

„Заради липсата на специалисти от Съюз на ландшафтните архитекти не спираме да апелираме за създаване на административна структура, която да се грижи за този важен за града елемент. Преди две години кмета Здравко Димитров обеща, че такова ще бъде направено, преди няколко месеца зам. кмета по Екология - Анести Тимчев, също. Остава да чакаме и да се надяваме“, заключва арх. Невена Пачеджиева.

Остава отворен въпросът защо гигантът EVN не е наел оторизирана фирма, която да извърши нелеката и очевидно отговорна процедура по орязване на растения. Интересно, ако тази процедура се извърваше от някоя австийска централа на компанията дали отново щяха да се наемат непрофесионални резачи на дървета? 

Пачеджиева онагледява със схема правилно и неправилно рязане на дървета: