„Няма да позволим да се хвърля кал срещу Пловдив. . Вие можете да поискате отчетите на фондацията и да питате перо по перо. Тук днес се хвърли кал по Пловдив и сутринта четем по медиите за хомофобски скандал в културната столица на Европа”, заяви на микрофона  кметът Иван Тотев след близо час дебати по отчета на фондация Пловдив 2019 в Общинския съвет. 

Той допълни, че се чувства раздразнен покрай цялата ситуация със скандала по проекта на фондация „Глас” за фотоизложба с кадри от гей паради, проведени на Балканския полуостров. Тотев заяви, че някои политически формации търсят определени дивиденти. По думите му следващите 6 месеца постоянно ще гърмят скандали по градинки, булеварди и ще виждаме едни и същи лица, които преди избори експлоатират едни и същи теми. 

Иван Тотев обаче се обърна към общинските съветници и каза, че те не трябва да участват в тази игра да се хвърля кал по Пловдив и Европейска столица на културата. 

Извънредната сесия започна с три искания за промяна на точките в дневния ред, които да изменят предложенията, за да имат правна форма. Едно от тях бе да се възложи на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019” да освободи артистичния директор Светлана Куюмджиева, тъй като Общинският съвет няма такова право. 

Радослава Ташкова каза, че е изключително несериозно да се правят подобни предложения на крак . Това говори за липса на подготовка, а освен  това обясни, че всички предоставени отчети вече са гледани на предишни сесии. Според нея така съветниците ще заработят по още една заплата, за да гласуват същите предложения, които вече са били приети. 

Стефан Послийски, Дани Каназирева и Евелин Парасков засипаха Кирил Велчев с въпроси относно различни пари, похарчени за реклама, рекламни материали и събития. По думите им все още не е предоставен на Общинския съвет детайлен отчет за всеки един похарчен лев и отново от фондацията отбиват номера със същите доклади.

Самият Велчев не отговори конкретно на нито един от поставените въпроси и обясни, че няма как в момента да им каже колко ключодържатели са платени и колко – раздадени. Това бе едно от питанията към изпълнителния директор на Пловдив 2019. 

За всяко едно нещо се прави обществена поръчка и заложените средства са прогнозни, обяви той и допълни, че всеки може  да види как се разходват те.

Очаквайте подробности!