Район „Източен“ готви няколко големи проекта за 2022 година. Това обяви самият райкмет Иван Стоянов на пресконференция, в която отбеляза и всички изпълнени през изминалата година проекти.

За изпълнението на проектите ще искат близо 7 милиона лева от Голяма Община. За озеленяване и облагородяване на пространствата в района са включени близо 1,5 млн. лева.

Държавният бюджет все още не е приет и той може да бъде приет най-рано в края на февруари и да се актуализира на полугодие. Това означава, че Пловдив може да получи средства най-рано през май. След това, ако трябва да се провеждат тръжни процедури, ще отнеме минимум три месеца. Така ще стигнем до нова актуализация. Това значи, че ако Голяма община е затруднена със свои проекти, ние всички районни кметства имаме договори с фирми за текущи ремонти, тъй че веднага могат да се прехвърлят средства, за да си осъществим плановете“, заяви Иван Стоянов.

Въпреки това районният кмет заяви, че е наясно с това, че проектите ще изискват колосална сума и е възможно да не бъдат реализирани в рамките на една бюджетна година. Затова ще се разчита евентуално на изравнителна субсидия, Капиталова програма и представяне на проект пред регионалното министерство .

Ето и предстоящите големи инфраструктурни проекти на Общината:

Част от големите инфраструктурни проекти на „Източен“ са основен ремонт на  ул. „Арх. Камен Петков“ в частта от бул. Княгиня Мария Луиза“ до ул. Богомил“ ;  реконструкция на ул. „Славянска“ – от бул. „Източен“ до ул. „Лев Толстой“. Предвижда се и проект за Транспортно комуникационен план на част от ул. „Удроу Уилсън“, ул. „Бъндерица“ в участъка от ул. „Ландос“ до ул. „Удроу Уилсън“ и кръстовището на ул. „Ландос“- ул. Бъндерица и проект на ПУП- ПУР. С последния проект колите, преминаващи от Скобелева майка няма да се налага да минават през града.

Предвижда се още работа по кръстовище на бул. „Княгиня Мария Луиза“ с бул. „Цариградско шосе“ в участъка на пресичане с ул. „Арчарица“ и ул. „Лев Толстой“.

Включени са и намерения за изграждане на многофункционална спортна зона с игрища за футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт, тенис на маса и фитнес на открито. Голямото спортно съоръжение  до ул. „Вратцата“ в кв. „Източен“.

Ето останалите проекти на „Източен“, в които се предвижда благоустрояване на междублокови пространства:

Предвидено е благоустрояване и социализация на временен парк на ул. „Лотос“ № 1 за 150 000 лв. Възнамерява се и текущ ремонт на паркинг на ул. „Дюлево“  - зад социални грижи за 130 000лв. 

Ще се извърши ремонт и облагородяване на междублоково пространство и детска площадка и фитнес – ул. „Г. Хаджипавлов“ /40 000/, ремонт на детски площадки ул. „Преспа“ 8-12 /100 000/ и изграждане на нова детска площадка на ул. „Златорог /80 000/. 

Планира се извършването на текущ ремонт на паркинг на ул. „Жеравна“ /70 000/ и парцела зад пазара в кв. „Изгрев“ – алеи и озеленяване/30 000/. 

Плановете за квартал „Столипиново“:

Един от основните акценти на района ще бъде квартал „Столипиново“. Източен ще иска увеличаване на броя контейнери с поне още 100, заяви Стоянов, тъй като в момента жителите на етническия квартал разполагат с около 65.

За никого не е тайна, че замърсяването там идва от безразборното изхвърляне на отпадъци извън контейнерите. Затова от района ще искат допълнителните контейнери да бъдат разположени по различни локации.

„За целта ще трябва да бъдат осигурени пари за събаряне на незаконни постройки в квартала, за да се осигури достъп за сметоизвозваща техника. Ще организираме и акции срещу горенето на отпадъци,  правилно изхвърляне на отпадъци, както и незаконното отглеждане на животни. Ще използваме и социалните мрежи, където жителите са активни“, поясни Стоянов.

Ще бъдат поискани средства за изграждане на видеонаблюдение. Този път района ще предложи и законови изменения, според които да се носи наказателна отговорност за горене на отпадъци и нерегламентирано изхвърляне. Ще се иска още увеличаване щата на Общинска охрана в региона. Обмисля се създаване на специализирано звено към общинска структура, което да осъществява контрол по входно-изходните точки на кв. „Столипиново“ срещу внасянето и изнасянето на отпадъци от всякакъв тип.