В центъра на Пловдив се появиха първите щандове с мартенички. Днес, заради прогнозата за дъжд, само една търговка се бе престрашила да извади творенията си. 

Навалица от пазаруващи все още не се наблюдава. Търговците споделят, че в момента най-много поръчки се извършват от българи живеещи в чужбина, понеже доставката отнема поне месец. 

Тази година инфлацията доведе дори и до поскъпване на мартениците. Цените на материалите са скочили и за да не бъдат търговците на загуба, са принудени да вдигнат цените и на мартеничките.

Обикновените мартеници, които до миналата година бяха по 1 лв. вече са 1,50 или 2 лв. Другите, които имат различни шевици, значки и са изработени от различни материали са по 4-5 лв.

Мартеничките са главно българско производство. Китайски мартеници почти не се срещат, а голяма част от търговците ги изработват собственоръчно, една от тях е и Елизабет, която разказа пред TrafficNews какви са тазгодишните тенденции.

„Предлагаме най-различни видове мартеници. Тази година голям интерес се наблюдава към мартеничките със зодиакални знаци. Надписите за най-добър брат, сестра, приятели, майка, баща и семейство са също сред предпочитаните, както и имената.

Марки коли и футболни отбори са желанията сред момчетата, а момичетата избират по по-нежните изработки.

Децата се заглеждат най-вече в анимационните герои от популярните детски филмчета, а по- възрастните предпочитат типичните български шевици и мотиви, които майка ми изработва.

Ние изработваме и опаковаме всички мартенички една по една. Преждата, целофаните, картоните и опаковките поскъпнаха и поради тази причина сме принудени да повишим цените, иначе ще бъдем на загуба” разказа тя.

Мартеници на тема Covid-19 не се срещат, но можете да си закупите маска с надпис „Честита баба Марта!”.