Асеновград отбеляза Тодоровден със своите традиционни кушии. Този ден е класически образец за запазване на старата традиция за отдаване на почит към коня. Той съвпадал с празника на свети Тодор (Тирон). Според християнския календар на този ден светията яхвал жребец и отивал при Бог да го моли да идва вече лятото.

Празникът е известен още като Конски Великден и е тясно свързан с обичая кушии. Празникът в подбалканския град започна сутринта с шествие до параклиса „Св. Тодор” в местността Параколово, където бе извършен водосвет и служба за здраве. По-късно десетки асеновградчани се събраха на свободния терен, намиращ се на 500 м. в ляво от бензиностанцията на изхода на Асеновград по пътя за Кърджали. Стартът на традиционните кушии ще започне в 11 ч.

 Ще се проведе и конкурс за най- атрактивни кон и ездач. Организаторите тази година направиха изключение за участниците и те могат да бъдат без седла, но задължително с юзди. В надпреварата тази година участват 20 състезатели.

 Те ще трябва да преминат разстоянието от 800 метра. За най-добре представилите се е предвиден награден фонд: 1 място - 100 лв. 2 място - 80 лв. 3 място - 50 лв. 50 лв. за най-атрактивен кон и ездач. Организатори на атрактивните събитие са Община Асеновград, ОП „Туризъм”, Сдружение по коневъдство и конен спорт „Цар Иван Асен II” и Архиерейско наместничество.

Очаквайте подробности!