Тристранен меморандум за построяване на многофункционална модерна зала за нуждите на операта ще подпишат община Пловдив, министерството на културата и фондация "Дом за пловдивската опера". Това обявиха министърът Велислав Минеков и кметът Здравко Димитров след проведена среща под тепетата.  

"Всички ние искаме Пловдивската опера да има своя сграда. Държа да отбележа, че откакто е подета тази инициатива за първи път се провежда среща в такъв формат. С меморандума ще очертаем стъпките , по които ще протече реализацията на проекта, " каза Димитров. А министър Минеков допълни, че "документът трябва да бъде изготвен така, че да бъде изпълнен независимо дали ние сме на позициите , които заемаме сега. Министърът обеща, че ако нещата се случат както трябва , оперният театър ще се превърне в една от емблемите на града и ще разполага с акустика и техника, която ще я направи една от най- добрите в Европа. 

"Не подценявам Софийската опера, но Пловдив има потенциала да привлече вниманието на много от тези, които практикуват оперен туризъм. Аз познавам такива хора и повярвайте ми, този туризъм никак не е евтин", каза Минеков. Той подчерта, че мястото за сградата трябва да бъде избрано след обществено обсъждане и заяви, че изборът на проектант трябва да се случи след международен конкурс., който да се проведе в началото на 2022 година. 

Министърът не се ангажира колко точно ще струва сградата, но каза, че по предварителни разчети ще струва 30-40 милиона лева. 

На въпрос откъде ще бъдат набавени средствата, Минеков отговори, че е най- добре това да се случи с решение на Министерски съвет и част от средствата да дойдат от държавата, а да се кандидатства и през Европейски програми за дофинансиране. 

"Най-неудачният вариант според нас е вариантът да бъде съборен Партийния дом, тъй като това заедно с изнасянето на администрацията , ще струва повече от 20 милиона" заяви кметът. 

По време на срещата в общината е засегната и темата за Концертна зала. Министърът и кметът показаха издаденото строително разрешително, с които би следвало да започнат процедурите за ремонт на седалището на Държавна опера Пловдив. Както TrafficNews писа има изготвен технически проект и трябва да бъде избран изпълнител. Въпросът е Министерствот она културата или Община Пловдив ще обяват процедурата. Това ще се реши по време на разговори между Минеков и директора на музикалната институция Нина Найденова. 

На въпрос на Plovdiv Time разполага ли МК с необходимите 10 милиона лева , министър Минеков отговори: "В момента пари в бюджета на министерството няма. те са изчерпани още през май. Оцеляваме благодарение на актуализацията от 16 милиона , отпусната от Министерството на финансите. Но къде са тези които са гласували по комисии тези извънредни разходи? И знаете ли колко е  неприятно да разписвам документи за разходи от предходното ръководство" 

От изявлението му стана ясно поне на този етап финансирането на ремонта на Концертна зала е мъглявина и в голяма степен зависи от волята на бъдещия кабинет. 

На срещата е обсъдена и темата за Тютюневия град и Здравко Димитров обяви, че община Пловдив е готова да съдейства с всичко необходимо, за да влязат нови правила там и инвеститорите да могат да реализират проектите си.