Кризата удари сериозно заетостта в Пловдив и областта. От началото на пандемията през февруари миналата година до януари 2021 г. новорегистрираните безработни в бюрата по труда са над 400 хил. души.  Според статистиката, Пловдив е на второ място с над 34 хил. незаети лица за периода. На този фон Националният статистически институт отчете повишаване на сградното строителство през юли за четвърти пореден месец.

Бори ли строителството безработицата, разговаряме с Иван Горанов, управляващ партньор на „Смарт Консултантс“.

В национален мащаб в строителния бранш работят на 200 хиляди човека, които осигуряват препитанието на над 500 хиляди. За това и за нас, като предприемачи в сектора, отговорността е голяма. Създаването на Residential Park Plovdiv не само ще облагороди пустеещия години наред терен в града, но и за строителството му ще бъдат ангажирани между 120 и 150 служители на ден, голяма част от тях от Пловдив. За нас е приоритет не само качественото и модерно строителство, с нашите проекти искаме да подкрепим локалната икономика, за това и разчитаме на местни – работници, проектанти, инженерни. Работата им по изграждането на Residential Park Plovdiv ще е дългосрочна заетост, а това ще даде сигурност и устойчивост не само за тях, но и за техните семейства.“

 В проекта на комплекса е заложено изграждането на търговски зони, сладкарници, ресторанти. Това ще даде пространство и среда за развитието на  местния малък бизнес, а така ще се създадат още работни места. 30 търговски обекта ще отворят врати само в първия етап от строежа. Те ще са работно място за около 150 пловдивчани. Още 20 постоянни работни места ще има в управлението и поддръжката на Residential Park Plovdiv. След финализиране и на втори етап, работещите търговски обекти  ще са общо 120 с над 600 заети, а в охраната и поддръжката ще има 40 позиции.

 „Мисля, че успяхме да направим един различен проект, с който не само създаваме качество на живот в спокойна и уютна среда за бъдещите обитатели на Residential Park, но ще осигурим препитание на стотици семейства от района на Пловдив.“ , коментира Горанов.

 

Град в града! Изграждат квартал от ново поколение в ТракияСобственици на големи строителни компании, бизнесмени и представители на местната власт присъстваха на символичната първа копка