Двамата директори на Здравната каса в Пловдив  Иван Деспотов и Влади Манев, арестувани за източване на 1.1 милиона лева чрез схемата за фиктивни продажби на лекарства, бяха доведени в съда с белезници преди минути. Делото за мярката за неотклонение обаче ще започне след час, тъй като адвокатите им Стефан Левашки и Зоя Тошкова трябва да се запознаят с материалите по делото. Пред съдебната палата бе забелязан и служебният автомобил на главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че аптечният бос Николай Александров и бушонът Йотинов са направили самопризнания и след разпит пред съда, са освободени под гаранция. За Деспотов гаранцията е 20 000 лв, а за Йотинов - 3000 лв.

Николай Александров е бил мозъкът на операцията, шеф на няколко аптеки и човекът реализирал прехвърлянето на аптечни фирми на Димитър Йотинов, през които с фалшиви рецепти са взимани суми за скъпи лекарства от Здравната каса. Всъщност касата е плащала дублираните медикаменти без да е реализирана истинска продажба. 

Четете още: Цинизъм! Над милион източили арестуваните директори от Здравната каса и пловдивски аптечен бос

Междувременно протекция за НЕосъществяване на контрол върху аптеките фантоми е осъществявана от Иван Деспотов, директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК – Пловдив, и Влади Манев - началник сектор "Контрол на аптеки". Деспотов е осигурявал лични данни на тежко болни пациенти, основно с диагноза Хепатит C, за което заболяване лекарствата възлизат между 25 и 25 хиляди лева. На тези пациенти са били съставяни фалшиви рецепти.