Регионалната здравна инспекция в Пловдив отчита спад на ухапванията от кърлежи. За август инфекциозните отделение в града и областта са регистрирали общо 7 такива случая. За сравнение предходния юли приключи в статистиката с 11 ухапани души, уточниха от РЗИ за TrafficNews. 

На този фон обаче се наблюдава ръст на пациенти, проявили клиничната картина. За изминалия месец са поставени първоначални диагноза Лаймска болест на 6 души. Няма регистрирани заболели от Марсилска треска. През юли са били потвърдени по две такива диагнози.

Лек ръст на заразените от COVID-19, регистрират още в РЗИ.

Към днешна дата 14-дневната заболеваемост за Пловдив и областта е 12,67 на 100 000 души. Това е по-високо от средното за страната – 8,33 на 100 000.

Въпреки това няма причина за притеснение, уточнява д-р Учорджиева, тъй като в страната и областта все още масово циркулира щамът Омикрон.

„Той протича лека, все по-рядко се налага хоспитализация на заболели. Дори и при такива случаи не става дума за тежко протичане. Смъртни случаи нямаме много отдавна“, допълни специалистът.

Много отдавна интересът към ваксинация граничи с нулев. По думите ѝ за последно по-интензивна ваксинация е имало от пътуващи до стани, където все още е имало изискване за сертификат.

Справка в данните на COVID портала сочи, че през изминалото денонощие ваксинация  са направили 17 души в рамките на страната. Трима от тях са в Пловдивска област. Прилага се единствено ваксината на Pfizer.  

От здравната инспекция уточниха, че ниският интерес не е предпоставка за бракуване на негодни ваксини, тъй като наличните дози са в срок на годност и се съхраняват по изискване на компанията производител.