Кметът на Пловдив Здравко Димитров днес подписа предложение до Общински съвет – Пловдив за отпускане на сумата от 2000 лева за нуждите на възстановяването и рехабилитацията на изтъкнатия пловдивски общественик Пенка Калинкова, след изписването ѝ от болница „Пирогов“, където тя се намира в момента.  Предложението ще бъде подложено на гласуване на предстоящата сесия на Общински съвет – Пловдив на 14 май.

Припомняме, че днес синът на Пенка Калинкова сигнализира за нещастието, сполетяло семейството:

 "На 11 април т. г. скъпата ми майка – Пенка Калинкова, беше транспортирана в болница по спешност, след внезапен силен гърч и пареза на дясната ръка и крак. Първоначалното съмнение за инсулт беше отхвърлено, за сметка на страшната диагноза мозъчен тумор. Тази диагноза беше потвърдена след скенер и ядрено-магнитен резонанс на главата. След консултации с четирима неврохирурзи беше препоръчана неотложна операция, която бе извършена в неврохирургията на болница Пирогов. В момента се очаква резултатът от хистологичното проучване, междувременно ѝ предстои няколкомесечна рехабилитация на засегнатите дясна ръка и десен крак.

Целта на тази кампания е да събере средствата за направените до момента медицински разходи и за предстоящите услуги на рехабилитатор и личен помощник.

Майка ми е неподвижна на легло и има нужда от помощ за всички ежедневни дейности. Моля ви, помогнете в тази трудна ситуация. Моля ви, споделете кампанията! Благодаря!"

Ето и страницата на кампанията: https://bg.helpkarma.com/help/111588606831

Десетки хора се включиха в подкрепа на жената, която откри и написа някои от най-прекрасните истории от миналото на Пловдив.

Пенка Калинкова e журналистка и театровед. Завършила е руска и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и театрознание във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” /днес НАТФИЗ/. Работи в продължение на много години в Радио Пловдив, бивш директор на медията, както и във вестниците „За и против” и „Марица”. Нейни статии са публикувани  в „24 часа Пловдив”, „Култура”, „Дума”, „Стандарт” и други, в списанията „Театър”, „Тракия”, „Везни” и други.

Автор  на книгите „Парчета театър, мигове живот” /2000/, „100+20 Драматичен театър Пловдив” /2001/, „Място за връщане” /2006/, „Съзаклятието Пазарджишки театър” /2009/, „Оцеляващата. 60 години Пловдивска опера” /2013/, „Познатият непознат  Пловдив” /2014/, на документални филми за големите български художници Димитър Киров и Кольо Витковски, за Пловдивския куклен театър, за Драматичен театър Пазарджик, „Античното наследство на Пловдив” /2004/, „Едно турне в пет действия” /2009/, „Истории от Тютюневия град” /2009/, „Палимпсестът Пловдив” /2009/, „Чучулигите” /2011/, трисерийният „Първият театър” /2011/, посветен на 130-годишнината на първия български професионален театър – Пловдивския.

Прессекретар на Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”  /до 2012 г./. Носител на награди за театрална критика и журналистика, награда „Пловдив” /1993/, Почетен знак на Пловдив /2006/, званието „Следовник на народните будители” /2011/.

Бивш член на управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019”.

„Вярвам, че Пенка Калинкова ще премине през това тежко изпитание! От сърце ѝ пожелавам здраве, сили и бързо възстановяване! Благодаря на пловдивчани и сърцати хора от цял свят, които се включиха да помогнат!“, сподели кметът Здравко Димитров.

Набирането на средства ще продължи и чрез специална банкова дарителска сметка, след завръщането на Пенка Калинкова в Пловдив.   

Пловдивската журналистка и общественичка Пенка Калинкова се нуждае от нашата помощДа помогнем на жената, която откри и написа най-прекрасните истории от миналото на града