Свещеници, питки, масово присъствие на  градската администрация и обещания, че бленуваният зоопарк на Пловдив ще се случи съвсем скоро. Почетната обиколка и „рестарт” на строителството на зоокъта бе на 11 февруари, но оттогава не се вижда каквато и да дейност на огромния терен до Гребната база.

Тогава бе обявено, че до дни ще се подпише Акт 11 и фирмата изпълнител започва офанзива по обекта. Е, вече четири месеца  въпросният документ за откриването на строителната площадка не е подписан.

От градската администрация обясниха, че  окомплектоване на документите за издаването на Акт 11 бави рестарта на строителството на зоопарка в Пловдив.

Причината била тривиална -  напуснал служител във фирмата надзор, който отговарял за обекта,  а в момента се преглежда цялата документация, за да няма несъответствия. След това кметът Иван Тотев каза, че Акт 11 е подписан от надзора, но все още не от Община Пловдив. В момента се правили предписания за корекции по различни детайли на обекта, както и такива, които са се амортизирали.  Фирмата изпълнител – „Запрянови – 03” пък изрази готовност да завърши зоопарка за 27 дни след получаването на Акт 11.

В същото време  текат процедурите за взимане на животни. За втората поръчка за екзотични животни се явиха три фирми, като общата стойност за 11 позиции е 83 300 лева.

Градските власти са поискали и от побратимия китайски град Шънджън червена панда. Видът е изключително рядък и много трудно се взимат такива екземпляри, но от зоопарка се надяват да получат животните.   

В момента освен дивите патици, има и 10 маймуни, сред които и потомство.  Веднага щом обектът вземе документите ще бъдат доставени животни от другите зоопаркове. От Ловеч ще бъдат доставени 7 маймуни, от Стара Загора – 5 елена лопатар и 6 муфлони, от София – гълъби, зеленоглави патици, камерунски кози, пауни и турски патици.  Също така фазани, чакали, антилопи, патагонска мара и виетнамски прасета.

След дострояването и завършването на зоопарка, животните трябва да имат и известен период на климатизация на новите си домове преди да влязат в  него посетителите. Приказките за откриването през лятото няма да се сбъднат, но по всичко личи, че зоопарка ще заработи преди изборите през октомври.