Специализираният съд остави за постоянно в ареста заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Освен него мярка за неотклонение задържане под стража съдът наложи на бизнесмена Атанас Бобоков, Николай Миховски, Габриел Савов и Айгюн Еминов. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция.

Десет души са обвинени за участие в престъпна група за незаконен внос и преработка на отпадъци, седем в престъпна група с користна цел с участието на длъжностни лица. За четирима спецпрокуратурата поиска от съда да им бъде наложен постоянен арест - Красимир Живков, Атанас Бобоков, Николай Миховски и Габриел Савов. Обвинението поиска домашен арест за Васил Богданов и Айгюн Еминов, но такава съдът наложи само на Богданов.

По разследването са събрани 66 тома доказателства. Според съда може да се изведе обосновано предположение от данните по делото досега, че шестимата са извършили престъпленията, за които са обвинени. Опасност от укриване не е налице, но има опасност от извършване на ново престъпление.

В писмо от 28 май, получено на електронната поща на спецпрокуратурата, свидетел на име Теофан Димитров твърдял, че Красимир Живков му оказвал давление във връзка със съхранението на отпадъци. Когато отказвал да изпълни нарежданията, постоянно го тормозел с периодични проверки. Накрая дори го уволнил. Димитров бил шеф на РИОСВ-Шумен до 2015 г. и поискал да съдейства на прокуратурата.

По делото били разпитани и двама защитени свидетели, единият от тях дал показания срещу Бобоков. Активно свидетелствал и служителят на ДАНС Коста Бурджев.

Според прокуратурата целта на бизнесмена била да се избегне плащането на данъци, като това било "категорично доказано" за дружеството "Монбат ".

"Дори на този ранен етап са събрани доказателства за допуснати данъчни нарушения от дружеството "Монбат" АД", обяви прокурор Генка Брезашка от Специализираната прокуратура. Тя добави, че престъпното сдружение, действало повече от 5 г. Като от действията на участниците в групата била създадена реална опасност за здравето на хората и заплаха за околната среда.

Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков издавал разрешителни и "всички други неща", и назначавал хора в РИОСВ-Плевен само след благословията на собственика на "Приста Ойл" Атанас Бобоков. Двамата били изключително близки и още от 2014 г., когато Живков се занимавал с издаването на разрешителни, ставало само с одобрението и съгласието на бизнесмена.