Продажбата на цял полуостров до Несебър подготвя министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В сряда правителството е одобрило прехвърлянето от публична в частна държавна собственост на 31 311 кв. м от полуострова Акротирия. Това е първата стъпка, за да може отбранителното министерство да обяви търг за продажба на полуострова.

Теренът досега се е ползвал за нуждите на бреговата охрана. Намира се в южната част на града с пряк излаз на море и военните се надяват, че това ще го направи привлекателен за частен инвеститор.

Почти целият полуостров обаче е с пясъчни дюни, които са защитени природни образувания и върху тях е почти невъзможно да бъде позволено строителство.

Спънка пред продажбата може да се яви и терен от 2200 кв. м, който образува нещо като остров във военния имот, пише 24 часа. Той е бил реституиран, а на него са били построени няколко складови помещения още докато военното поделение е функционирало.

Карта на полуострова до Несебър, който ще бъде продаден. Това е трети полуостров на Черноморското крайбрежие, който опитва да продаде Министерството на отбраната. През лятото бяха обявени търгове за полуостров до Поморие и до Черноморец.

 

Сделките обаче бяха спрени от Каракачанов след протести на местни хора, които имат реституционни претенции към терените на закритите военни поделения. Имотът в Поморие се намира западно от стария град. Върху него има изоставени казарми на терен от над 56 дка. В северната си част теренът на полуострова граничи с няколко вече изградени ваканционни комплекси и хотели.

 

Този в Черноморец пък е с площ от 173 дка и половината от него е върху полуостров Червенка. На този терен освен всичко друго текат и разкопки на късноантична крепостна стена. Общо 6 военни имота са прехвърлени от публична в частна държавна собственост на последното заседание на Министерския съвет, показва справка в правителствената информационна система.

Военните планират да продадат и т.нар. Ломски форт - част от защитните съоръжения около София, изградени още преди Първата световна война. През 1956 г. там е създадено поделение на радиотехническите войски. В Ломски форт се е намирало и командването на въздушния полк, който е осъществявал отбраната на София. Този терен е с площ от 77 026 кв. м и на него има 23 сгради, включително и бункери. Намира се до “Ломско шосе” и околовръстния път на столицата. 

За продажба с решението на Министерския съвет са подготвени и имоти в Шумен, Ихтиман и Елин Пелин и исперихското село Лудогорци. Най-голям, с площ от над 121 дка, е имотът в Шумен. Той е в местността “Кара чалък” и според източници от Министерството на отбраната към него имало интерес, защото бил подходящ за построяването на заводи.

Останалите имоти, обявени за частна държавна собственост, са значително по-малки, показва решението на правителството. Над 100 са имотите на Министерството на отбраната, които вече са ненужни на военните и те планират да ги продадат. Повечето от тях обаче стоят от години като частна държавна собственост на МО и министерството само плаща данъци на общините. Докато са публична държавна собственост, за тях не се дължат данъци и такси, но пък не може да бъдат продавани и давани под наем.