Екип от българи вирусолози и генетици, завършили образованието си в престижния университет в Харвард, предложиха да се направят тестове на всички българи. Така ще се определи колко от хората са болни и колко имат антитела - тоест са прекарали заболяването.

Целта на подобен подход е да може всички здрави да се върнат на работа и да продължат живота си в що годе нормален порядък, докато всички болни да се изолират.

За целта всички българи трябва да бъдат тествани чрез изборните секции, като се правят два теста - бързи и PCR. 

"300 устройства за бързи ПСР тестове са необходими за тестване на целия български народ. В момента България разполага със 100. Най-лесно това може да се случи през изборните секции", обясни екипа на Асен Василев и Кирил Петков, дал предложението.

385 милиона лева би струвало на държавата подобно повсеместно изследване. Учените ни от Харвард предложиха същата система да се прилага и по летища и на границите ни.

Чрез серологичните тестове може да се установи дали човек е преболедувал коронавируса, а с точния, че просто не е болен в момента.

PCR методиката за откриването на новия коронавирус представлява директен тест за откриване на част от генома (РНК) на вируса и към момента е приет за "златен стандарт" в лабораторната диагностика на този патоген.