Община Пловдив и всички 22 училища от район "Центален" започват нова инициатива “Направи дарение за детска клиника вместо цвете на първия учебен ден“. На 16 септември, когато е първият учебен ден за тази година, директорите призовават учениците си да не купуват букети за учителите. Вместо това да пуснат отделената сума в кутии, които ще бъдат поставени в дворовете. Така ще бъдат набрани средства за нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на УМБАЛ “Свети Георги“ в Пловдив.

Едно от пловдивските училища, които се включват в кампанията, е Средно училище „Любен Каравелов“. След среща с кмета на район "Централен", директорът Саша Щерева призова учениците и родителите да подкрепят каузата.

"Прегърнахме идеята да помогнем, защото за нас това е не само прекрасен жест към децата на Пловдив, които се нуждаят, но и начин да възпитаваме учениците в благородство, което е един от приоритетите в нашето училище", разказа пред TrafficNews директорът на СУ "Любен Каравелов" Саша Щерева.

За осмокласничките Мелек и Аделина включването в кампанията за набиране на средства е добър възпитателен елемент за всички техни съученици. "За нас това е много по-стойностно, отколкото един букет цветя, който след време ще увехне. Всъщност така помагаме на тези пациенти да имат надежда и да разцъфват от щастие. Ще зарадваме и някои семейства, които ще видят децата ученици - като нас", споделят осмокласничките.

Ина Чолакова е бивша възпитаничка на СУ "Любен Каравелов". Като млад учител сега, тя преподава на втори "А" клас и с нетърпение очаква първия учебен ден, за да посрещне своите възпитаници. Тя казва, че няма да се разсърди, като не получи букет на 16 септември. Дори напротив. Апелира занапред да има повече такива инициативи, изпълнени с добро.

Детската клиника в Пловдив е създадена през 1948 година. Това е най-голямото детско заведение в страната, в което работят много специалисти. Базата обаче е стара и не отговаря на съвременните изисквания за лечение и престой на пациентите.

Проф. Иван Иванов, който е директор на "Педиатрична клиника" към УМБАЛ "Св. Георги" Пловдив призова хората да се включат в тази кауза, за да могат всички пациенти да бъдат лекувани в по-добри условия.

Повече от година продължава акцията за набиране на средства за нов детски и онкохематологичен корпус на територията на База 2 на булевард "Пещерско шосе" 66 в Пловдив. Основните дарители са ученици от Пловдив, както и пациенти, постъпващи за лечение в клиниката. Голяма част от средствата са събрани и от самите лекари, които непрекъснато заделят от заплатите си, за да подпомагат каузата. През годините специалистите са доказали и допринесли за развитието на педиатричната наука. Работещите в Детска клиника мечтаят колкото е възможно по-скоро да бъде създадена нова база за работа и лекуване на малки пациенти, която да отговаря на всички потребности.