Централните улици на Столипиново – „Ландос”, „Крайна” и „Крайречна”, опустяха. Обичайно многото хора обаче са се изместили към сърцето на махалата, където гъмжи от народ. Наш репортер направи проверка на място, каква е ситуацията в източния квартал.

Въпреки затегнатите мерки и обещанията на ромските лидери и медиатори пред кмета на Пловдив – Здравко Димитров, че хората ще се приберат по домовете си, то и към този момент, същите са по улицата. И не само – те продължават да движат по групички, да се препичат на слънце и дори да въртят търговия до вече затворения пазар на улица „Батак”. И въпреки засиленото полицейско присъствие, зад „гърба” на патрулите, хората отново „налазват” улиците.

Обичайно най-много жители на Столипиново могат да бъдат забелязани около търговските центрове на улица „Храбрец”. След преустановяване на работата на „моловете” локацията вече е далеч по-празна от преди.  Не такава е обаче ситуацията по улица „Възход”. В далечината се виждат сергии, както и хора – мъже, жени, деца и най-рисковата група – възрастни.

„Правда”, „Владая” и „Батак”, непосредствено след обхода на Спецполицаите и патрулите на районното, отново възвърнаха обичайното си състояние.

От дни в една от групите във Фейбук, насочена към жителите на Столипиново, се спускат призиви за спазване на кризисните мерки. Социалната общност с всеки изминал ден расте от нови членове, които противно на очакванията адмирират решенията за справяне със ситуацията. Очевидно обаче все още се намират хора, за които рестрикциите не значат нищо. Наши източници от махалата споделиха, че поставените под карантина са над 20 души, прибрали се от чужбина. Те се наблюдават стриктно от екипите на полиция и РЗИ, макар още в първите часове на прибирането си да са се впуснали в гостита и събирания на по чашка.

От кризисния щаб в Пловдив се взе решение да не бъдат предприети крайни мерки за ромите в четирите махали на Пловдив, а именно въвеждане на КПП-та и карантини. Днес Здравко Димитров се срещна с общинския съветник от ДПС Али Байрям, бившия общински съветник Айри Мурад и представители на гражданите от „Столипиново“, „Харман махала“, „Хаджи Хасан махала“ и „Шекер махала“.  На нея бе договорено да се засили информационната кампания сред населението.

Али Байрям посочи като пример за отговорно поведение, че за пръв път от 30 години тази седмица няма да бъде проведена традиционната масова молитва. Всички вероизповедания в квартала също са отменили събиранията на вярващи.  ДПС подготвят помощ за кварталите - ще раздават маски и дезинфектанти на нуждаещи се в махалите. 

Здравко Димитров: Не е небоходимо кварталите да се затварят с КПП-таКметът на Пловдив се срещна с представители на етническите райони

Темата Столипиново бе засегната и от Областния управител Дани Каназирева. Решено бе след съвещание в района да се вземат още по-засилени полицейски мерки. Каназирева е категорична, че при първите сигнали за нарушения, не само в Столипиново, а и в другите ромски махали на Пловдив и областта, ще бъде поставена  карантина без никакъв реверанс.

Междувременно в квартала патрули на полицията продължават да обикалят с мегафони и да предупреждават жителите да спазват рестриктивните мерки.

Патрули обикалят ромските махали на Пловдив, дебнат за нарушителиЕкипите се подпомагат и от служители на общинска полиция и "Специализирани полицейски сили"

Затварят парковете! Слагат КПП-та на входовете на областните центровеМерките влизат в сила в полунощ