"Тепърва ще се анализира какво се е случило, самата къща няма основи, има една дупка посредата, която не сме я видели при изкопите за основите на новата сграда. Когато стената рухна, я видяхме. Откъде да знам, че има дупка. Ние укрепваме по проект, изпълняваме всичко, както си е по проект, а не правим нещо, което ние да сме измислили. Това е одобрено, това правим". Така изпълнителят на бъдещата кооперация на улица "Ниш" в Пловдив Иван Христозов коментира пред TrafficNews извършените  проверки от страна на РДНСК-Пловдив.

В момента на ход са експертите, които след проверките и направените огледи трябва да решат какво може да се направи с полуразрушената сграда, която е построена преди повече от 50 години. "Най-вероятно ще я съборим и вече собствениците и моите инвеститори ще решат дали ще се строи нова сграда, къща, дали ще е кооперация и с апартаменти от нея да обезщетим собствениците на имота, ще разберем", коментира Христозов. 

По заповед на РДНСК-Пловдив в момента строежът е спрян, а работите могат да бъдат възобновени след решението на комисия и установяване на точните причини за рухването на къщата. А дотогава собствениците и инвеститорите трябва да излязат с общо решение.

Пред TrafficNews инж. Николай Николов, който е строителен надзор на обекта, подчерта, че къщата на улица "Ниш" може да бъде укрепена, но е икономически необосновано.

Към момента един от собствениците на имота Димитър Будаков и семейството му са настанени в апартамент, преотстъпен от изпълнителя на строежа Иван Христозов. Той се намира в близост до рухналата къща. Будакови ще останат там, докато не бъде разрешен казусът с имота им и не бъде построен новият им дом. От Община Пловдив са дали уверение, че ще действат бързо и в най-кратки срокове, за да могат строителните работи да продължат и пострадалите семейства да получат адекватно обезщетение.

Междувременно Районна прокуратура – Пловдив образува досъдебно производство по случая за противозаконно унищожаване на чужда недвижима вещ – къща,  находяща се на ул. „Ниш“ в Пловдив. По решение на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Пловдив ще бъде изготвено предложение за възлагане на разследването на следовател при Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Пловдив. До момента по делото са извършени множество процесуално-следствени действия – разпитани са свидетели, направен е оглед на местопроизшествието. По досъдебното производство няма привлечено лице към наказателна отговорност. Срокът на разследването е двумесечен.