"Мина проверката и тя показва, че някъде в стената на къщата е имало кухина, което най-вероятно е довело до срутването.  Вероятно къщата ще бъде съборена и трябва да се реши дали да бъде построена нова къща или кооперация на мястото ѝ. След като собствениците решат заедно с инвеститора как да действат, ако се построи кооперация ще им бъдат дадени апартаменти в компенсация", това посочи пред репортер на TrafficNews Иван Христозов, шеф на фирмата-изпълнител на строителните работи в терен на ул. "Ниш" 5. Припомняме, че в събота по време на изкопни работи се срути къща в съседен имот на ул. "Ниш" 3, обитавана от семейството на Димитър Будаков. 

От ранна сутрин днес служители на Община Пловдив, районната администрация на "Централен" и експерти от РДНСК-Пловдив започнаха обследване на разпадащата се къща и изкопните работи в съседния терен, за да се установи конструктивното състоянието на имота, както и да се вземе решение как да се процедира със започналия строеж в съседния парцел.

"Спираме строежа и ще издадем предписания. До 2-3 дни тук ще дойде техническа експертна комисия, която да направи цялостен анализ и оценка на ситуацията и ще излезе със становище защо е възникнал този инцидент", посочи началникът на РДНСК - Пловдив Мария Дончева.

Междувременно собственикът на строителната фирма изпълнител на обекта Иван Христозов отдаде за ползване свой апартамент на семейството на Будакови, което остана на улицата. Според всеобщото мнение на експерти, макар все още да няма документална оценка, къщата или по-скоро останалото от нея е изключително опасно дори за преминаване в близост. Обезопасителни ленти препречват движението на пешеходци и коли в близост, а на доскорошните обитателите е забранено да влизат вътре. 

"Човекът удържа на думата си, предостави ни покрив над главите, нанесохме се в апартамента. Той е напълно оборудван, но нямаме тенджери, нямаме нищо необходимо за едно нормално ежедневие. Не може да си вземем нищо от дома, защото всеки момент може да рухне", посочва Димитър Будаков пред репортер на TrafficNews

Общински съвет Пловдив пък ще гласува отпускане на финансова помощ на семейството на Димитър Будаков. Това е обещал на обитателите на имота зам.-кметът Анести Тимчев.

Инвеститорът в строежа до рухналата къща Стефан Кабаков все още не е излязъл с официална позиция по случая. Вече има и арест за причинените щети - задържан е ръководителят на надзора от фирмата изпълнител "Косистрой" Венко Дошков.

По закон строителят е длъжен да възстанови имота, пострадал при изкопните работи. Тъй като по всяка вероятност това ще бъде невъзможно, фирмата ще трябва да построи наново къщата на семейството, а Христозов направи и друго предложение - да построи кооперация и да компенсира с два апартамента пострадалото семейство. Дали това ще е приемлива опция за собствениците на имота, които по данни на TrafficNews са поне трима, предстои да разберем. 

В деня на инцидента табела с информация за строителните дейности в терена на ул. "Ниш" 5 липсваше. Това е в разрез със законовите правила, но днес, когато започна проверката на институции, табела вече е поставена. 

Ясен е задържаният за срутената къща в ПловдивТова е ръководителят на надзора на съседния парцел Венко Дошков

 

Има задържан заради инцидента със срутената къщаТова е ръководителят на надзора на обекта

Срути се къща в центъра на Пловдив заради нов строежБутната е при изкопни работи

Собствениците на разрушената къща: Няма къде да отидемСъпрузите и синът им се опитват да спасят каквото могат от покъщнината и с тревога гледат как рухват стена след стена от единствения им дом