Хората в по-малките населени места са много по-дисциплинирани! Това твърдят жителите на Брезово и околните села. Проверка на TrafficNews показа, че в цялата община се спазват строги мерки, а хората видимо са дисциплинирани.

„Стъпи на стелката отвън, дезинфекцирай ръцете вътре!” Тава указание е поставено на вратата на зеленчуков магазин в центъра на градчето. До него стои друг, оказващ, че в търговски обект се допуска по един човек, а чакащите отвън трябва да спазват дистанция от 2 метра. Както и че се забранява пазаруването на лица под 60 години във времето между 8.30 и 10.30 ч.

Кратка разходка из Брезово показва, че подобни указания са поставени на видно място във всички хранителни магазини. Пред повечето обекти са поставени стелки, напоени с дезинфектант. А вътре – гелове за дезинфекция на ръцете. Ресторантите и кафенетата не работят. Повечето хора по улиците са с маски. Изчакващите ред пред аптеката или банкомата спазват 2 метра дистанция. „Всички са много притеснени. От първия ден на извънредното положение прилагаме указанията, издадени от общината. Никой не протестира, никой не ги нарушава”, разказват търговците.

Подобна е ситуацията и в околните села. В Свежен е направена организация. Инициативен комитет към кметството пазарува на пенсионерите, така че те да не излизат от домовете си. „150 човека са постоянно живеещите в селото. Повечето са възрастни хора. В момента децата им не могат да идват събота и недела, за да им носят храна и лекарства и да се грижат за тях, затова ние сме поели този ангажимент”, обясни кметският наместник Галина Христева. Тя е благодарна, че всички жители на селото са здрави. Също така са разбрали, че трябва да стоят вкъщи, за да нямат контакт с околните. И го спазват. Кметът на Чоба Йордан Михайлов също пазарува на възрастните си съселяни. „Справяме се”, категоричен е той.

 „Имаме всичко необходимо, осигурили сме маски на хората. А и жителите на селото са изключително дисциплинирани”, посочва и Иванка Апостолова, кметски наместник в Розовец. Тя разказа, че по един човек от къща излиза да пазарува – задължително с маска. Обикновено това се случва до около 11 часа, след което трудно може да се види човек по улиците. Хората спазват указанията, стоят си у дома и не се събират на приказки с комшиите.