Община "Родопи" спешно трябва да намери финансиране, за да изгради наново моста в село Първенец. Експлотационният срок на съоръжението изтича през ноември тази година, а средства за проектирането и изграждането на ново няма. Това съобщи заместник-кметът на общината Владимир Маринов по време на представянето на бюджета по-рано днес. 

Прогнозните средства за изграждането на нов мост са в размер на 2 млн. лв. Кметът на общината Павел Михайлов изтъкна, че към момента заделянето им е невъзможно, а действия по проектирането на постоянно съоръжение не са предприети от предходното управление. В Бюджет 2020 са предвидени 100 000 лв. за проектиране на новото съоръжение.

"В момента бягаме след събитията - проектираме по най-бързия начин, ходихме в Министерството на вътрешните работи в София, за да разговаряме с министъра за възможността да получим срадства по "Бедствия и аварии". Разчитаме на подкрепа от държавата. Иначе не виждам друго решение, освен да сложим знак, че пътят е затворен", сподели Владимир Маринов. 

Припомняме, че конструкцията е временна и бе изградена през 2014-а година, след като предишният мост рухна при наводнение. Пътят свързва Първенец със село Брестовица и ежедневно се използва от стотици граждани. Преди няколко месеца читатели сигнализира, че съоръжението е останало по арматура, а преминаването по него е опасно. 

Ако съоръжението бъде затворено, част от местното население ще остане изолирано. На практика, за жителите махалата, намираща се на отсрещния бряг на реката, ще се окаже невъзможно да се придвижи до центъра на селото. 

Вижте повече в линка:

Мост в Пловдивско остана по арматура! Чакат военните да го оправят