„Взимахме проби сутринта с лицензирана лаборатория – няма никакво замърсяване. Не знам кой, кога и откъде е взимал проби. Не сме били уведомени. До този момент нито една институция не се е свързала с нас“, заяви пред TrafficNews Атанас Марински, който е собственик на фирма „Лъки Инвест“. Тази сутрин при проверката на екоминистъра Емил Димитров, той посочи името на фирмата, като потенциален замърсител на реките Чепеларска и Юговска

Бизнесменът обясни, че фабриката не работи от четвъртък, тъй като са имали авария, но тя е свързана с машинното отделение, което няма отношение към утаителите. Относно тръбата, която бе видяна на място и бе описана като незаконна Марински заяви:

„Нормално е там да им тръба от аварийните утаители. Оттам няма как да излезе вода през последните дни, при положение, че фабриката не работи. Аз наистина нямам обяснение за ситуацията. Нещо не е наред. Не може вчера да е имало голямо замърсяване, а днес да няма никакви следи“, каза бизнесменът.

Припомняме, че министърът Емил Димитров – Ревизоро посочи именно дружеството за добив и преработка на полезни изкопаеми и метали за основният разследван за замърсяването с цианиди. Първоначално замърсяването е установено от органите на РИОСВ. След като са го установили са сезирали прокуратурата. Въз основа на това в образувано досъдебно производство.

На този етап се установява дали замърсяването е в следствие на пряк или евентуален умисъл

И към момента предстои да се извърши оглед на мястото да се вземат проби, да се направи експертиза и евентуално да се преценят доказателствата за повдигане на обвинение.

 

Зам.-прокурорът на Асеновград за замърсяването на реките: Това е престъпление, разследваме дали е умишленоРазследват "Лъки Инвест"

Ревизоро: Замърсяването е много неприятно! Знаем кой е виновникът, прокурор идва насамМоментният полеви тест не показа наличие на цианиди