Улиците на село Брестовица опустяха, след като по-рано днес стана ясно, че са потвърдени 4 случая на болни от COVID-19. 

В центъра на селото се забелязват хора единствено излезли до магазина или до аптеката. Повечето от тях се предвиждат с автомобил и се стараят да ограничат максимално контактите си.

Пред наш репортер те разказаха, че от 5 дни насам в селото има много силно полицейски присъствие. Още тогава се разпространила информацията, че жител на ромската махала, който се е завърнал наскоро от Холандия, е болен от коронавирус. 

Мненията на брестовичани обаче са разнопосочни – едни твърдят, че момчето е здраво, други, че е болни, а никой няма представа какъв е излязъл тестът му. Факт е обаче, че има четирима инфектирани, а днес РЗИ ударно разпореди да се вземат проби на 30 души в махалата.

Жителите на Брестовица споделят, че са притеснени от възможността заразата да се разпространи. 

"Жителите на махалата са дисциплинирани, улиците там са чисти и поне през последните няколко дни спазват мерките", твърди един от продавачите в центъра на селото. Той допълни, че по-голямата част от клиентелата му е именно от малцинството, като след потвърдените случаи в квартала са започнали да се запасяват с хранителни продукти. 

Самата обстановка в махалата е спокойна. А хората са по домовете си. Жители на етническия квартал също потвърдиха, че през последната седмица униформените често посещават селото, като вече се носят слухове дори за обособяване на КПП-та на ромската махала. 

Пред наш репортер те заявиха, че спазват всички мерки за безопасност, но повече ги притеснява безработицата, до която е довела кризата. 

"Ние работим предимно на полето. Днес обаче не ни пуснаха да излезем от селото, за да отидем на нивата", сподели местна жителка, загрижена за препитанието на тримата си ученици. 

Те потвърдиха информацията, която от няколко дни се разпространява в Перущица -  че брестовичани, които работят в шивашкия цех, не биват допускани да влязат в предприятието.

Мисля, че вирусът вече се е разпространил - колкото и да са дисциплинирани, доскоро се събираха всяка сутрин на улицата на кафе и раздумка", посочи живуща в близост до махалата. 

В момента се осъществява ударна дезинфекция на улиците в цялото село, но акцентът е върху ромската махала. Полицейско присъствие не се забелязва.