Пловдивчанин ще понесе сериозна санкция, след като е бил разкрит от полицията, че нарушава карантината, която е трябвало да спазва. Мъжът, който бил търговец, се прибрал преди седмица от чужбина, но вместо да се затвори в дома си необходимите 14 дни, той започнал редовно да излиза и да се среща с различни хора. Обикалял магазинчетата в квартала, ходел до близкия пазар, разговарял с търговците. Негови съседи обаче подали сигнал във Второ районно и полицаите му съставили акт и го накарали да подпише предупредителен протокол. 

Всеки българин, който се прибира от чужбина, на границата попълва въпросник, в който посочва държавата, от която идва и адрес, на който ще се самоизолира за следващите 14 дни. Той трябва по всяко време да бъде открит на този адрес от органите на реда и да не го напуска в продължение на две седмици. Ако има положителна проба за коронавирус, продължителността на карантината е 3 седмици. 

Въпросният пловдивчанин е влязъл в страната на 16 март през ГКПП Дунав мост. 

Това е вторият случай за нарушена карантина през последните два дни. Тираджия от Пловдив е нарушил карантината и е бил заловен на едно от КПП-та на вгодовете на града. 

Според служителите на реда трябва да се подобри организацията по придвижване на документите от граничните пунктове до областните дирекции и те да пристигат по-бързо, за да имат полицаите навременна информация за въпросните лица. 

Глобите за нарушаване на карантината са от 1000 до 5000 лева.  

Нека хората спазват строго карантината. Тя е както за тях, така и за останалите хора. Като ограничим възможността за контакти, ще ограничим и заразата. нека хората имат търпение на контролните пунктове и да спазват указанията на полицаите.", коментира пред TrafficNews шефът на полицията Йордан Рогачев.