Обвинителят от Върховната касационна прокуратура Васил Миков, който беше намерен мъртъв в апартамента си в София в сряда, не е оставил предсмъртно писмо.

Не е казал и нищо необичайно, нито пък се е държал по-особено в последните часове преди да се самоубие, научи  TrafficNews. Съпругата му  Анита, която е открила тялото, първо решила, че е получил инфаркт или инсулт, но после видяла раната от куршума.

61-годишният магистрат се е застрелял в главата със законно притежавания пистолет. При огледа в жилището му,  което се намира на четвъртия етаж в блок в столичния квартал "Младост 2", освен криминалисти са били и двама прокурори от Софийската градска прокуратура.

Въпреки категоричното становище на полицията, че става въпрос за самоубийство,  близки и познати на Васил Миков са изумени от решението му да сложи край на живота си.

„Васил беше тежък характер, влагаше много емоция във всичко, но никой не успя да го пречупи. Дори в най-тежките за него години, когато като главен прокурор Никола Филчев правеше всичко възможно да го стъпче и да му стъжни живота, той не се огъна.

Два пъти нападаха и офиса на жена му, първо го запалиха, после го взривиха, но въпреки това Васил не си подви опашката. Затова е странно сега изведнъж да натисне спусъка”, коментира пред TrafficNews  бивш колега на Миков, който пожела да остане анонимен..

Според него подхвърлените версии, че починалият прокурор е имал психически проблеми напоследък са съмнителни. Миков не се е оплаквал от здравословни проблеми и е бил напълно адекватен, твърдят прокурори, които са се срещали с него в последните 2-3 месеца.

За последните години това е трето самоубийство на топ прокурор.

През 2000 г. върховният прокурор Николай Джамбов, който също беше опонент на Филчев, се застреля в служебния си кабинет.

През 2014 г. в дома си се самоуби Христо Манчев, който беше заместник на Филчев като главен прокурор, но за него се знаеше, че страда от тежко заболяване.

Самоубилият се прокурор Васил Миков беше критик №1 на ФилчевВарненският магистрат два пъти се кандидатира за наследник на Татарчев, но без успех