Самоубилият се прокурор Васил Миков, който беше намерен днес окоо 15,30 часа мъртъв в дома му в София, приживе беше известен като един от най-яростните критици на бившия обвинител №1 Никола Филчев.  Според първоначалния оглед магистратът се е застрелял със служебния си пистолет. "Няма съмнение, че става въпрос за самоубийство", потвърдиха пред TrafficNews източници от полицията.

61-годишният Миков беше първият ръководител на Апелативната прокуратура във Варна. През 1998/1999 г. два пъти беше кандидат да наследи бившия главен прокурор Иван Татарчев, но не беше одобрен от Висшия съдебен съвет. Веднъж беше пренебрегнат заради тогавашния шеф на спецследствието Бойко Рашков (чийто указ за назначаване не беше подписан от държавния глава), а втория път заради бившия заместник-министър на правосъдието Никола Филчев. 

Няколко месеца по-късно Миков се оплаква, че е подложен на натиск от новия обвинител №1 Филчев. Било му е заявено в прав текст, че трябва да подаде молба за преназначаване в Добрич. Миков отказва и тогава по думите му започва небивал тормоз. “Инструмент на този натиск стана Николай Колев, прокурор от ВКП”, твърди Миков в докладната си до ВСС. 

“Този натиск бе прикрит под формата на проверки по сигнали срещу мен, които се пишеха под диктовката на Николай Колев и Спартак Дочев”, пише още варненският апелативен прокурор. В крайна сметка Миков е командирован за 1 месец в Кърджали на 29 ноември 1999 г. 

На заседание на Висшия съдебен съвет през януари е извикан прокурорът Николай Колев(застрелян на 28 декемеври 2002 г.), за да отговаря по жалбата на Миков, но той демонстративно не се явява на заседанието. 

На 25 април следващата година офисът в Добрич на съпругата на Миков, която е нотариус, е подпален. Месец по-късно неизвестен хвърля бомба там. Тогава нотариус Анета Микова коментира пред медиите, че взривът не може да е целял унищожаване на нотариални документи, тъй като те се пазят в съда, а е по-скоро за сплашване, и че не изключва връзка на инцидента с натиска срещу съпруга й.

 “Намирам, че и двата терористични акта срещу офиса на жена ми са продължение на натиска срещу мен и са организирани от приближени до главния прокурор”, пише в жалбата си до отдел “Административен” на ВКП през юни миналата година Васил Миков. 

Той e рoдeн нa 1 май 1958 г. Зaвършвa гимнaзия в Добрич прeз 1976 г. и ЮФ нa CУ „Cв. Климeнт Oхридcки“ прeз 1984 г. Рaбoти кaтo cъдия изпълнитeл, cъдия и прoкурoр в Бaлчик, Дoбрич и Вaрнa, къдeтo e първият aдминиcтрaтивeн ръкoвoдитeл нa Aпeлaтивнaтa прoкурaтурa дo 2006 г., cлeд което е назначен за обвинител във Върховна касационна прокуратура. 

Очаквайте подробности !