Община "Родопи" ще даде старт на два ключови проекта тази година. По 100 000 лв. са заложени в Бюджет 2020 за проектиране на обходен път край село Брестник и нова пътна връзка, която да свързва селото с Белащица и Марково. И двата проекта са основополагащи и ще създадат възможност за много нови инвестиции на територията на общината. Това каза заместник-кметът Владимир Маринов по време на днешното представяне на проектобюджета, който предстои да бъде гласуван от Общински съвет.

Предвижда се околовръстният път да започва от входа на селото, да минава покрай базата на Аграрния университет и да стига до Куклен. Проектът ще бъде изготвен съвместно с община Куклен, съобщи още Маринов.

"Вторият проект, който считаме за икономически целесъобразен и много важен, е най-накрая да завършим вътрешния път на територията на община "Родопи". В момента от Асеновградско шосе минаваме през Куклен, стигаме до Брестник и оттам пътят свършва. Трябва да се върнем до Околовръстното и оттам да продължим към селата. Затова започваме проектиране на пътя Брестник – Белащица – Марково", допълни той. Към момента през участъка може да се премине единствено по черни пътища. Вече са набелязани трасетата, по които ще минава новата пътна връзка.

Припомняме, че инфраструктурата бе набелязана като един от основните приоритети  на общината през идната година по време на днешното представяне на бюджета. По думите на кмета Павел Михайлов средства за изграждане и ремонт на улици са заделени за всяко от населените места. За реконструкция и рехабилитация на пътната мрежа, както и основни ремонти на улици в населените места, са предвидени над 3 млн. лв. В сумата попада и целевата субсидия от 825 000 лв., отпусната от държавата.

Тази година ще започне и актуализиране на проектите за изграждане на канализация в малките населени места от общината.  Въпросните проекти са изработени преди повече от 10 години за всяко от общо 21 села. Целта е администрацията да може да кандидатства по ПУДООС или по европрограми, ако такива бъдат отворени завбъдеще.

„По наши първоначални данни имаме нужда от над 100 млн. лв. за тази цел. Няма откъде да ги вземем. Собствените проходи са между 12 и 13 млн. на година”, сподели кметът Павел Михайлов.  В момента няма нито една отворена програма или фонд с изключение на национално финансиране по проекти на ПУДООС, допълни той. Както вече сме съобщавали в TrafficNews.bg, нито едно от селата няма изцяло изградена канализационна мрежа.

„Надяваме се в настоящия мандат да бъдат завършени канализациите поне в няколко населени места”, оптимистичен бе градоначалникът.