Двама мъже от Плевен и две жени от Габрово са с потвърдени положителни проби за коронавирус, съобщиха от кризисния щаб за борба съ заболяването. Първият мъж е 27-годишният, за който бе съобщено снощи. Положителна проба е дал и 61-годишен мъж, който е бил контактен с него в болницата в Плевен.

75-годишната жена от Габрово също е с потвърдена проба. Оттам с коронавирус е и жена от медицинския песнола в болницата. От Плевен са  изпратени 24 проби, от Габрово - 46. Пробите са постъпили рано тази сутрин в националната референтна лаборатория.

Продължава да се търси нулевият пациент, тъй като 27-годишният мъж и 75-годишната жена не са пътували в чужбина. Развитието на ситуацията в България повтаря това, на което сме станали свидетели в другите европейски страни, казаха още от щаба. Предвиждат се по-сериозни в Габрово и Плевен. Там ще се забранят всякакви мероприятия. Дезинфекцират се много отделения, които ще се преструктурират.

Няма паника в персонала или абдикация от извършването на служебните задължения на хората от болничния персонал в двете болници с установено наличие на коронавирус, отчете началника на кризисния щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.  тези болни не са прокажени, допълни той. Истинско предизвикателство е да се установи нулевия пациент, не са го направили още дори в Китай и Италия, които са най-засегнатите страни от коронавируса. Лабораториите ни не спират да работят денонощно, но все пак и те имат капацитет. Не мога да се ангажирам със срокове за други проби, каза още проф. Мутафчийски.

В предишните дни сме имали доста съмнителни проби, но съмненията са били отхвърляни след повторни анализи. Затова не сме ги съобщавали предмедиите. С 4-мата в Плевен и Габрово обаче ситуацията е различна - доказателствата за коронавирус са категорични, заключи той.